Skal kjøpe bratsj for Statoil-stipend

Eivind Holtsmark Ringstad fra Oslo ble mandag kveld tildelt Statoils talentstipend for klassisk musikk for 2014.

Eivind Holtsmark Ringstad

FIKK STATOILS TALENTSTIPEND: Eivind Holtsmark Ringstad (20) fra Oslo ble mandag kveld tildelt Statoils talentstipend for klassisk musikk for 2014. Pengene skal han bruke til å kjøpe seg sin egen bratsj.

Foto: Erik Dyrhaug / NRK

– Stipendet gjør det mulig å reise og studere mer for å utvikle meg videre, og til å investere i en egen bratsj som jeg lenge har ønsket meg, sier prisvinneren som drømmer om et studieopphold ved Kronberg Academy i Tyskland i løpet av få år.

Han mottok stipendet på 1 million kroner av konsernets kommunikasjonsdirektør Reidar Gjærum under Statoils Høstkonsert i Det Norske Teatret.

Begynte med fiolin som 5-åring

Eivind Holtsmark Ringstad (20) studerer ved Barratt Due Musikkinstitutt. Han begynte med fiolin da han var fem år gammel, men byttet til bratsj ni år senere.
Vinneren har vært solist med blant andre Kringkastingsorkesteret, Stavanger Symfoniorkester og Det Norske Kammerorkester.

Ung mann spiller bratsj

BARRATT DUE: Her spiller Eivind Holtsmark Ringstad sammen med med sin lærer Soon Mi Chung ved Barratt Dues Musikkinstitutt.

Foto: Harald Pettersen / NTB scanpix

Gjennombruddet kom i 2012 da han først vant NRKs solistkonkurranse Virtuos, og deretter tok førsteplassen i konkurransen Eurovision Young Musicians som første nordmann.

Andsnes: Har en gripende nerve i spillet sitt

Juryleder Leif Ove Andsnes mener stipendvinneren har stor formidlingsevne på et høyt internasjonalt nivå.

– Han er en musiker med sterk autoritet, et personlig uttrykk og en gripende nerve i spillet sitt. Instrumentalt er han allerede på et høyt internasjonalt nivå, og musikerpersonligheten hans har utviklet seg med stormskritt de siste årene, sier juryleder Leif Ove Andsnes.

I fjor var det da 19-årige Guro Kleven Hagen som ble tildelt Statoils talentstipend innen klassisk musikk. Hun spiller fiolin.

De nominerte var:

Sonoko Miriam Shimano Welde (18) fra Bergen

Eivind Holtsmark Ringstad (20) fra Oslo

Ragnhild Hemsing (26) fra Valdres

Endre Rydland Vetås (19) som er bosatt i Kristiansand

Kritisert rock/pop-stipend

Siden 2008 har Statoil, i tillegg til talentstipendet til klassisk musikk, tildelt mellom 800.000 til én million kroner også til en lovende norsk gruppe eller artist innen pop/rock-sjangeren som også har potensial til å slå igjennom i utlandet.

Dette omstridte stipendet ble det slutt på i fjor, da Statoil bestemte seg for å fokusere mer på realfag, idrett og annen kultur.

Kulturstrøm

 • Kate Winslet begeistrer

  Kate Winslet lager hverdagsgrå krimkunst med rollefiguren Mare Sheena i dramakrimserien «Mare of Easttown», der alt er holdt i et gråtonet, realistisk og akkurat passe sorgmuntert uttrykk, skriver Filmpolitiet etter å ha sett de tre første episodene. Terningkast 5.

  Kate Winslet som detektiven Mare Sheenan i Mare of Easttown
  Foto: HBO Nordic
 • Mollestad vant Åpen klasse

  Hedvig Mollestad vant Spellemannprisen 2020 ikategorien Åpen klasse fredag kveld for plata «Ekhidna». Verket ble skrevet på bestilling til Vossajazz i 2019.

  Spellemannsprisen 2020: Hedvig Mollestad Åpen klasse
  Foto: NRK
 • Girl in Red: Årets internasjonale

  Vinner av kategorien «Årets internasjonale suksess» er Girl In Red. Prisen ble annonsert av utenriksminister Ine Eriksen Søreide.

  Årets internasjonale suksess: Girl in Red
  Foto: NRK