Snur ved valglokalet på grunn av kø

Ved Haukelandshallen i Bergen var det så lang kø en halv time før valglokalene stengte, at folk snudde i døren.

Video f4da0a60-2244-4dc5-81d5-e95dd62f9027.jpg

– Det er ille når man ser eldre folk som står og skjelver over stokken og må gi opp, fordi de ikke orker å stå oppreist lenger, sier Leif Hamrebø (46) fra Kronstad i Bergen.

Han møtte opp i Haukelandshallen for å stemme klokken 18 mandag, men måtte vente lenge før han fikk putte stemmesedlene i urnen.

– Jeg måtte stå én time og femten minutter i kø. Problemet er at tre-fire valgkretser her er slått sammen til én, men i stemmelokalet er det like få avlukker som det pleide å være på én skole. Det har resultert i voldsomme køer, forteller Hamrebø.

– Det er ille

46-åringen så selv flere eldre og uføre som ikke orket å vente og som gikk hjem etter en stund i kø.

– Det er ille, rett og slett. Jeg gjorde valgfunksjonærene obs på problemet, og de bekreftet at de hadde sett det samme. Men svaret var at de ikke kunne gjøre noe. Selv har jeg aldri tidligere vært nødt til å vente i mer enn høyst femten minutter for å få stemme, sier Hamrebø.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Køer ved valglokalet i Haukelandshallen

LANGE KØER: Flere valgte å snu i døren i Haukelandshallen i Bergen, da køene var svært lange.

Foto: Thomas Anthun Nielsen / NRK

Ikke kapasitet nok

Inspektøren for stemmelokalet i Haukelandshallen sendte ut folk for å sjekke om noen gikk hjem på grunn av køene.

– Det var det dessverre noen som gjorde. Det var rett og slett ikke kapasitet til å ta unna alle som ville stemma i perioder, sier inspektør Gro Gaarder.

– Hva tenker du om det?

– Det er første gang Haukelandshallen blir brukt som valglokale. Det beste vi kan gjøre nå er å si tusen takk til alle som har ventet i køen, så skal vi melde dette tilbake slik at det forhåptenligvis blir mindre kø ved neste valg om to år, sier Gaarder.

Problemer flere steder

Bergen kommune bekrefter overfor bt.no at det har vært køproblemer en rekke steder, blant annet også i Sædalen og på Rothaugen.

– Det er lite å gjøre med dette nå. Vi må analysere problemene i etterkant. Men det hjelper ikke å sette inn flere folk. Vi må se på lokalene og antall avlukker, sier rådgiver ved Bystyrets kontor i Bergen kommune, Elin Solberg, til avisen.

Mangler stemmesedler

Mandag kveld kom det også rapporter om at det mangler stemmesedler i flere valglokaler i Bergen.

Byrådsleder i Bergen Monica Mæland (H) sier valgstyret må gå nøye gjennom rutinene i etterkant av valget, dersom disse opplysningene stemmer.

– Det er veldig ille hvis dette er tilfelle, og dette må valgstyre se nøye på. Vi er veldig avhengig av at valget foregår i ordentlige og planlagte former, og at alle som ønsker å stemme, får stemme på det partiet de skal. Her må valgstyret gjøre en evaluering, og gå nøye gjennom de tingene som ikke har fungert, sier byrådsleder i Bergen Monica Mæland (H).

– Stor valgdeltakelse

– Vi er klar over at det har vært lange køer enkelte steder, blant annet i Sædalen, medgir leder for valgstyret i Bergen, Gunnar Bakke (Frp).

Han forteller at det har vært en jevn strøm med folk til valglokalene i hele dag, og har tro på stor valgdeltakelse.

– Men vi har ikke fått rapporter om at noen har snudd i døren, avslutter Bakke.