Hopp til innhold

Hver dag ringer Margrethe og forteller folk at de kan være smittet av korona

BERGEN (NRK): Intens smittejakt i norske kommuner: På det meste har smittevernkontoret i Bergen ringt 70 personer på grunn av én koronasmittet person.

helsesykepleier Margrethe Pettersen.

RINGER MULIGE SMITTEDE: Helsesykepleier Margrethe Pettersen ringer opp folk som har vært i kontakt med korona-smittede.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

– Noen er allerede informert, når det er familiemedlemmer og kolleger som er smittet. Men er de helt uforstående, holder vi taushetsplikten. Vi sier ikke hvem de har vært i nærheten av, sier helsesykepleier Margrethe Pettersen.

Hun og de andre ansatte på smittevernkontoret i Bergen har så langt sporet opp over 2200 personer siden koronaviruset brøt ut i kommunen.

Felles for dem som blir kontaktet er at de alle har vært i nærkontakt med noen som har fått påvist koronaviruset.

– Vi gjør det for å se hvor smitten kommer fra, og for at de riktige personene skal få karantene, slik at vi kan hindre videre smitte i samfunnet, sier Pettersen.

– Umulig å vite hvor stor bemanning man må ha

Det første koronatilfellet i Bergen ble kjent 28. februar.

Onsdag 1. april hadde 292 personer fått påvist koronasmitte i Bergen kommune. I hele landet har snart 5000 fått bekreftet koronaviruset.

I tillegg til de fem faste ansatte ved smittevernkontoret, er det hentet inn ti personer til for å bistå under pandemien. Dette er blant andre pensjonister, studenter, ansatte fra andre tjenester i kommunen og fra privat sektor.

Det var særlig travelt i starten av utbruddet.

– Folk hadde vært ute og reist, de hadde vært på skole, eller jobb og fritidsaktiviteter. Da var det mange vi måtte kontakte per person, sier Pettersen.

Smittesporingsark i Bergen

SMITTESPORINGSARK: På det meste har de ansatte måttet kontakte 70 personer som hadde vært i kontakt med én person med bekreftet koronasmitte.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

Omfattende jobb

På det meste har de ansatte måttet kontakte 70 personer som hadde vært i kontakt med én person med bekreftet koronasmitte.

– Det er stor variasjon. Forrige torsdag fikk vi 33 positive prøver hvor vi måtte spore opp nærkontakt. Mandag denne uken var det bare to positive, og så langt i dag er det 18 positive prøver å jobbe ut fra, sier smittevernleder Egil Kaberuka-Nielsen.

Etter at regjeringen innførte smitteverntiltakene, ble det roligere. Likevel er det en omfattende jobb som blir gjort ved smittevernkontorene rundt om i landet.

På tross av at det er mindre travelt nå enn i starten, forteller Kaberuka-Nielsen at utfordringen er å ha nok mannskap til arbeidet.

– Noen sier det vil avta nå, men vi planlegger for å ha en økt kapasitet. Det er umulig å vite hvor stor bemanning man må ha.

Smittevernlege Egil Kaberuka-Nielsen

ØKT KAPASITET: Selv om noen antyder at antall smittede nå vil avta, planlegger de for økt kapasitet.

Foto: Øyvor Bakke / NRK

Må stole på folk

Smittesporing er viktig for å slå ned på spredningen av koronaviruset. De som blir ringt, blir satt i karantene fra den datoen de sist var sammen med den smittede.

Slik forhindrer de at flere blir smittet. Dette arbeidet er det samme som når de sporer opp folk som har fått tuberkulose eller klamydia.

Arbeidet hviler på at de som er smittet, er ærlige om hvem de har møtt.

– Ved å ringe 2.200 bergensere har de gjort en uvurderlig innsats for å hindre at smitten sprer seg i bysamfunnet vårt, sier byråd for eldre, helse og frivillighet, Beate Husa.