Hopp til innhold

Slår alarm om kikhosteutbrudd

30 lærere er allerede vaksinert. Smittevernetaten mener det nå er et større utbrudd av kikhoste som sprer seg i Bergen.

Øystein Søbstad

STØRRE UTBRUDD: – Kikhoste er nok spredt over et mye større område enn Fana bydel. Det finnes kikhoste over hele byen, bekrefter smittevernoverlege Øystein Søbstad til NRK.

Kikhoste regnes for å være en av de aller mest smittsomme bakteriesykdommene. De siste årene har det vært flere store utbrudd og flere tusen nordmenn har blitt syke.

Kikhosteutbruddet i Bergen er derfor noe Smittevernetaten ikke tar lett på.

Sykdommen starter ofte med forkjølelsessymptomer som mild hoste, snørr og lett feber. Etter 1-2 uker kommer hosteanfallene. Ungdom, foreldre og besteforeldre er mest utsatt.

Vi trenger å gå ut med bred informasjon om dette, for kikhosten er nok spredt over et mye større område enn bydelen Fana.

Øystein Søbstad

Informerer bredt

– Vi trenger å gå ut med bred informasjon om dette, for kikhosten er nok spredt over et mye større område enn bydelen Fana, selv om det for øyeblikket er mer konsentrert der. Det finnes kikhoste over hele byen, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad til NRK.

Smittevernetaten i Bergen kommune har sendt ut brev til fastleger og legevaktstasjonene med informasjon om utbruddet.

LES OGSÅ: Utbrudd av kikhoste i Bergen

Elever syke, lærere vaksinert

Sist fredag ble 30 lærere på Hop ungdomsskole vaksinert etter at et halv dusin elever på niende trinn er blitt syke med kikhoste.

– Ledende helsesøster ved Fana helsestasjon tok initiativ til vaksinasjonen av lærerne på Hop skole etter forespørsel, men vi snakker om et større område, sier Søbstad.

– Et halvt dusin elever på niende trinn og en i personalet har blitt syke av kikhoste, forteller rektor Olav Lunde Fjelltveit ved Hop.

Forkjølet

SMITTEFAREN ØKER MED ALDEREN: Immuniteten mot kikhoste varer ikke i lang tid, så sjansene for å bli smittet er økende ettersom man blir eldre, ifølge Smittevernetaten.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Påfyll av vaksine

– For å unngå langvarig fravær har man også fått påfyll av vaksine mot difteri, stivkrampe og polio også. Selv har jeg ikke tatt vaksinen fordi jeg er kraftig forkjølet. Jeg håper jeg ikke har fått kikhoste selv, sier Lunde Fjelltveit.

Han mener skolen nå har kontroll på situasjonen.

Kikhoste er en farlig sykdom for de minste barna, altså de under to år. Disse er vaksinert tidlig og får en beskyttelse som varer noen år. I tillegg får barna påfyll ved skolestart. Men immuniteten mot kikhoste varer ikke i lang tid, så sjansene for å bli smittet er økende ettersom man blir eldre, ifølge Smittevernetaten i Bergen kommune.

Da kikhostevaksinen ble innført i 1952, sank antallet tilfeller i Norge. Fra 1960-årene til 1997 var det ingen større utbrudd. Men fra 1997 har tallet holdt seg høyt. I årene 2005-2012 mottok Folkehelseinstituttet meldinger om 3500-6600 kikhostetilfeller per år.