Hopp til innhold

Utbrudd av kikhoste i Bergen

Særlig ungdom, foreldre og besteforeldre er utsatt. – Har du symptomer, kom deg til behandling så raskt som mulig, er rådet fra smittevernoverlegen.

Forkjølet

UTBRUDD: Smittevernoverlegen i Bergen kommune har fått melding om kikhosteutbrudd ved flere skoler i Fana bydel. Det er sendt ut brev til fastleger og legevaktstasjonene.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Smittevernoverlegen i Bergen kommune har fått melding om kikhosteutbrudd ved flere skoler i Fana bydel. Det er sendt ut brev til fastleger og legevaktstasjonene.

Vaksinasjon er i gang og folk står i kø for å få vaksine, kunne BA melde tidligere i kveld.

Bekymrede rektorer

– Vi har fått flere telefoner fra rektorer, spesielt i ungdomsskoler, som forteller at mange i hver klasse har blitt syke. Man ønsker også beskyttelse for lærerne i disse klassene. Kikhoste er sjenerende for dem som har det, og dem som oppholder seg i nærheten, sier smittevernoverlege Øystein Søbstad til NRK.

Behandlingen må starte relativt raskt. Det nytter ikke å komme flere uker ut i forløpet.

Øystein Søbstad

– Er dette dramatisk?

– Nei, det er ingen dramatikk. Kikhoste er en farlig sykdom for de minste barna, altså de under to år. Disse er vaksinert tidlig og får en beskyttelse som varer noen år. I tillegg får barna påfyll ved skolestart. Men immuniteten mot kikhoste varer ikke i lang tid, så sjansene for å bli smittet er økende ettersom man blir eldre.

Øystein Søbstad

SMITTEVERNOVERLEGE: Øystein Søbstad.

Foto: Karina Kaupang Jørgensen / NRK

Besteforeldre er utsatt

– Hvem er spesielt utsatt nå?

– De som er utsatt er spesielt ungdom, foreldre og besteforeldre. De laveste alderstrinnene er fortsatt beskyttet av vaksinen man fikk ved skolestart, sier Søbstad.

– Hva bør man gjøre?

– De som ikke har blitt syke bør ta seg en påfyllingsvaksine. Er du i ferd med å bli syk, eller har symptomer, bør du komme deg til legen. Da må behandlingen starte relativt raskt. Det nytter ikke å komme flere uker ut i forløpet. Da virker ikke vaksinen og du blir gående smitteførende i to-tre uker.

Les Folkehelseinstituttets fakta om kikhoste her.

Kikhoste behandles vanligvis med antibiotikumet erytromycin. Siden kikhoste i lovverket defineres som en allmennfarlig smittsom sykdom, er behandling og undersøkelser gratis og uten egenandel, melder FHI.

500 bergensere smittet årlig

– Hvilke symptomer skal man være på vakt etter?

– Første uken man får en kikhostesmitte blir man veldig forkjølet og tett, og har katarr i luftveien og er snåttete og rennende. Uken etter kommer krampaktige hosteanfall, også kalt kiking.

Søbstad bekrefter overfor NRK at kikhosteutbreddet i Bergen har pågått over flere år og at det registreres 400–500 tilfeller i byen årlig.

– Men i realiteten er det nok mange flere!