Hopp til innhold

Slanker seg til sosiale problemer

Ungjenter som vil bli modelltynne kan pådra seg spiseforstyrrelser - men de kan også ende opp med sosiale problemer.

Depresjon

For lite mat kan føre til sosiale problemer, ifølge seksjonsoverlege Stein Frostad ved Haukeland sjukehus. (Illustrasjonsfoto.)

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Nutrilett, røyk og minimalt med fast føde. Dette bruker mange unge ned i 13-årsalderen for å bli modelltynne. Men slanking gir ikke bare en smalere kropp - tenåringene kan ende opp med sosiale problemer som følge av for lite mat.

– Stort press for å se tynn ut

Hilde på 15, og Julie på 16 er lange og slanke, men likevel slipper de ikke unna kroppshysteriet.

– Det er et veldig stort press for å se tynn ut, for det er jo veldig mange som er tynne. Og hvis du ikke er det, så føler du deg litt som en outsider, sier de til NRK.

Les også: Hyller anoreksi på nettet | Dropp slankekuren - lev lenger | Oslofolk slanker seg mest

Ekstremdietter og anoreksia

Selv om befolkningen generelt blir tyngre og tyngre, så blir vi konstant utsatt for bilder av syltynne modeller, filmstjerner og kjendiser.

Rosablogg -jentene utveksler ekstremdietter på nett, og såkalte «pro-ana» -nettsider forteller hvordan man kan bli en god anorektiker .

Seksjonsoverlege Stein Frostad ved seksjon for spiseforstyrrelser ved Haukeland universitetssjukehus kikker på bloggen til en tenåringsjente som vil bli som Barbie. Hun anbefaler en diett på 400 kalorier om dagen.

– Det er en næringsmengde som er alt for liten til at et menneske skal kunne fungere normalt, sier han til NRK.

– Blir tilbaketrukket og kritiske

Seksjon for spiseforstyrrelser opplever økt pågang, og tallet på henvisninger til avdelingen har doblet seg de siste tre årene. Her kommer de mest alvorlige tilfellene, men Frostad understreker at for lite mat kan gjøre at også vanlige ungjenter på slankekur ender opp med sosiale problemer.

– Det viser seg at får vi litt for lite mat over en periode, så fungerer vi mye dårligere sosialt. Vi blir tilbaketrukket, mer kritiske og kommuniserer mye dårligere. Og det er noe som kanskje tenåringsjentene ikke er helt klar over, sier han.