Rektor på skolen til 9-åring som døde: – Dette har gått inn på oss alle

YTREBYGDA (NRK): Lærere, rektor og en hel skole er i sorg etter dødsbrannen i Ytrebygda i Bergen. Søndag kveld er det tent lys ved skolen og den rammede familiens hus.

Lys og blomster utenfor huset som brant i Ytrebygda.

MINNES: Lys, bamser og blomster er lagt ned utenfor boligen der 9-åringen bodde sammen med sin familie.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

– Dette er en forferdelig tragisk hendelse som vi opplever som veldig tung, sier rektor Terje Tviberg ved Aurdalslia barneskole.

Mandag skal han ta imot en skole preget av den tragiske brannen i Ytrebygda i Bergen lørdag morgen.

En ni år gammel jente døde lørdag kveld av skadene hun fikk i brannen. En voksen og to barn er fortsatt innlagt på Haukeland universitetssjukehus, hvor Helse Bergen omtaler tilstanden som alvorlig og uavklart.

I huset bodde en familie på syv, med fem barn i alderen syv til 18 år. Familien er opprinnelig fra Syria, men har bodd i Bergen i flere år.

Rektor Tviberg har brukt store deler av helgen på å snakke med lærere og forberedt seg på den tøffe skoledagen som venter mandag.

– Vi har jobbet i dag med alle ansatte på skolen, hvor vi har snakket og sørget sammen. Dette har gått inn på oss alle. Det var ikke slik vi ønsket å møte elevene i det nye året.

Lys på skolen til jenten i 4. klasse

TENTE LYS: I trappeoppgangen på barneskolen er det tent lys for 9-åringen som omkom i brannen.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Lys utenfor skolen

Søndag kveld sto det tente lys utenfor barneskolen hvor den 9 år gamle jenten gikk. I morgen er første skoledag etter juleferien for barneskolen i Ytrebygda.

– Det blir en spesiell dag i morgen. Vi skal samle alle elevene i gymsalen til minnestund. Vi tenner lys og setter frem bilde. Elevene kan få skrive noe fint i en bok. Det vil også være en prest til stede.

Skolen sendte søndag ettermiddag ut melding til alle foreldre på skolen. Her informerte de om hva som hadde skjedd, og ba foreldre være ekstra oppmerksomme på barnas behov.

Kriseberedskap i kommunen

Rektor ved Aurdalslia skole, Terje Tviberg.

– VELDIG TUNGT: Rektor Terje Tviberg sier både han og lærere er sterkt preget.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK

Søndag kveld var rektor ved barneskolen og flere fra Bergen kommune samlet på Scandic hotell på Kokstad.

Kommunen åpnet dørene opp for dem som ønsket å samles og minnes niåringen. Rundt 100 mennesker møtte opp, flere av dem barn.

– For oss er det viktig å gi foreldre, nærmiljø og naboer en anledning til å møtes i en vanskelig situasjon, hvor vi kan snakke sammen og informere om vårt hjelpetilbud, sier skolebyråd i Bergen, Linn Kristin Engø (Ap).

Skolebyråden var selv sterkt preget under møtet med berørte i Bergen søndag kveld. Kommunen tilbyr krisehjelp til alle som trenger det etter brannen.

Brann Skranevegen

STORE RØYKSKADER: Huset til den syriske familien har store og synlige røykskader på innsiden etter brannen.

Foto: Valentina Baisotti / NRK

Alle skal ha noen å snakke med

– Barn reagerer ulikt på sorg og ulykker. Vi har også mange ansatte som er preget av situasjonen. Det å miste en elev er det vanskeligste en skole kan oppleve. Og det å miste en medelev så altfor tidlig, fortjener ingen barn eller familier.

Skolebyråden var til stede under samlingen på Scandic Kokstad søndag kveld for å snakke med barn og voksne som er berørte av hendelsen.

– Alle, både elever, foreldre, ansatte og nærmiljø skal vite at det er noen de kan snakke med, og spørre, om de trenger det. Det å ha en medelev som er alvorlig skadet eller død, er ufattelig vanskelig for mange barn og ungdommer.

Etter markeringen som ble avsluttet i 20.30- tiden, gikk flere i nærmiljøet til huset i Ytrebygda for å tenne lys og legge ned blomster.

Linn Kristin Engø, skolebyråd i Bergen.

– VANSKELIGSTE EN SKOLE KAN OPPLEVE: sier skolebyråd i Bergen, Linn Kristin Engø.

Foto: Helena Viktoria Johnsen / NRK