Hopp til innhold

Sjefen for Hordaland Teater går av

Iherdige forsøk på å overtale Terje Lyngstad til å fortsette var nytteløse. Teatersjefen går av etter intern ledelseskonflikt. – Jeg tror ikke ti ville hester kunne stoppet meg, sier Lyngstad.

Terje Lyngstad

– FØLER LETTELSE: – Jeg tror det blir veldig bra for teateret å få en ny ledelse, og kommer til å bidra så godt jeg kan til å gjøre overgangen så god som mulig, sier Terje Lyngstad, avtroppende teatersjef ved Hordaland Teater.

Foto: Arne Stubhaug / NRK

NRK får bekreftet at Terje Lyngstad, som skulle bli Hordaland Teaters «redningsmann» da han overtok som teatersjef i fjor, går av ved utgangen av 2016.

– Jeg sitter og ferdigskriver avtalen nå, men vil ikke gå inn på hva som står i den. Avtalen skal signeres mandag formiddag, og det kommer en pressemelding etter det, sier Dag Rune Mo.

Han er konstituert styreleder i Hordaland Teater, der Hordaland fylkeskommune er majoritetseier, etter at den forrige styrelederen Birthe Eriksen gikk av tidligere denne uken.

Ble forsøkt overtalt

Det var BT som fredag meldte at Terje Lyngstad ville slutte som sjef grunnet dårlig personkjemi med Eriksen og teaterdirektør Atle Marøen, og strid om ledermodellen. Lyngstad følte ikke at han tok de endelige avgjørelsene.

Styret har forsøkt å overtale Lyngstad til å bli værende som teatersjef, og lovet ham det fulle lederansvaret. Overfor BT uttalte også Jon Fosse at han håpte Lyngstad ombestemte seg.

Styret har ifølge Mo fulgt opp saken gjennom helgen, men har altså ikke lykkes i å overtale Lyngstad.

I avtalen som presenteres mandag, går det frem at Lyngstad fortsetter som teatersjef ut 2016, før han går av. Hvem som da skal overta som teatersjef, er ikke klart.

Oppsetningene går som normalt

Terje Lyngstad henviser først til pressemeldingen fra styret når NRK tar kontakt.

Men forelagt opplysningene om avtalen, bekrefter han at det er klart at han slutter. Lyngstad er opptatt av å understreke at oppsetningene ved teateret skal gå som normalt.

– Det som har skjedd, er en endring i ledelsen. De ansatte jobber på, og alt som er planlagt til utpå våren 2017, vil gå sin gang, sier han.

– Kom til «a point of no return»

Lyngstad sier det var umulig å overtale ham til å fortsette etter at han hadde bestemt seg.

– Det var uenigheter om hvordan virksomheten skulle ledes, og jeg ville ikke fortsette slik situasjonen var. Når jeg etter en lang prosess kom til «a point of no return» og tok en slik beslutning, var den vanskelig å reversere. Selv om det var utrolig rørende å bli bedt om å fortsette, tror jeg ikke ti ville hester kunne stoppet meg, sier Lyngstad.

Han sier han nå føler en lettelse over at situasjonen er avklart, og at han er klar for å bidra for teateret frem til nyttår.

– Jeg tror det blir veldig bra for teateret å få en ny ledelse, og kommer til å bidra så godt jeg kan til å gjøre overgangen så god som mulig, sier Lyngstad.