Hopp til innhold

Sherpaer fikk se arbeidet sitt fra luften: – Jeg følte meg som en fugl

Sherpaer fikk luftig gave etter å ha båret 700 lastebillass med stein opp mot Ulriken i Bergen.

Sherpa fra Ulriken

FIKK GRATIS TUR: Som takk for arbeidet med Oppstemten fikk sherpaene gratis paraglidertur fra Ulriken.

– Jeg har aldri flydd på denne måten før. Jeg prøvde å gjøre meg sterk i hjertet. Det var fint å se arbeidet vårt fra luften, sier sherpa Ang Tshering.

Oppstemten er en 750 meter lang trappesti som strekker seg fra foten av Ulriken, det høyeste av Bergens syv fjell, og har 1500 trappetrinn opp til toppen.

Fire nepalske sherpaer har båret tunge steiner opp mot det 643 meter høye fjellet for å bygge trappen, og mesteparten av stien sto ferdig i fjor.

Arbeidet med de siste 50 trappetrinnene skulle egentlig ikke være ferdig før i slutten av september i år. Men nå ser sherpaene ut til å kunne ferdigstille en måned før tiden.

Som belønning og takk fikk de nylig betrakte arbeidet sitt i fugleperspektiv, da Bergen Hang- og paragliderklubb inviterte de fire sherpaene på flytur.

Oppstemten

POPULÆR: Oppstemten har hatt besøkstall langt over forventningene etter at mesteparten av trappestien sto ferdig i fjor sommer.

Foto: Bergen kommune

– Takknemlige

Ulriken er et av stedene i Norge det blir flydd mest paragliding fra. Nikolas van Etten i klubben sier trappene har vært viktige for dem.

– Trappene har gjort det mye lettere for oss med tilkomst til toppen. Vi er veldig takknemlige for det arbeidet som har blitt gjort og ville vise det med å gi dem en gratis flytur, sier van Etten.

Tre av sherpaene takket ja til tilbudet.

– Jeg følte meg som en fugl. Det var en rørende opplevelse. Været var helt klart. Vennen vår som takket nei gråt da vi kom ned på bakken. Jeg tror han var litt redd, men samtidig veldig takknemlig. Det var vi også, sier Tshering.

Skjerpaer skal bygge keiserlig sti i Bodø

BYGGET OVER HELE LANDET: Sherpaene har ikke bare bygget i Bergen. De har vært flere steder over hele landet og bygget trappestier på populære turstier. Her fra Keiserstien i Bodø.

Foto: Benjamin Fredriksen / NRK

Brukt av titusener hver måned

Statsminister Erna Solberg deltok på den offisielle åpningen av Oppstemten i fjor høst, og var tydelig imponert over arbeidet.

– Vi nordmenn kunne aldri gjort noe slikt, sa statsministeren i fjor.

Over 700 lastebillass med stein har gått med.

Nå står snart hele traseen ferdig, med en høydeforskjell på 290 meter. Målet med prosjektet er ifølge Bergen kommune å få flere til å gå i byfjellene.

Det har fungert bra. Bare i løpet av juli i fjor benyttet over 50.000 personer seg av trappestien, ifølge kommunen.

Trappestien er finansiert av Bergens næringsliv og gaver fra private. Til sammen er det samlet inn 12 millioner kroner fra private investorer.

Van Etten sier Ulriken er et fint fjellområde for å rekruttere nye flygere som ønsker å prøve seg på paragliding. Og sherpaene lot seg overbevise, sier han.

– De er fra en helt annen kultur og har helt sikkert ikke prøvd noe slikt før. Den gleden de viste gjorde at det var absolutt verdt det, sier han.

Sherpa som bygde sti i Luster

BYGGET I LUSTER: Også i Luster i Hardanger har sherpaer fra Nepal bygget trappesti. Ang Tshering er fremst i bildet.

Foto: Kaia Johnsen Viki / NRK