Rullestolbrukere raser mot den nye "Spansketrappen" i Bergen

Rullestolbrukere i Bergen er svært misfornøyd med de nye Johanneskirketrappene. I dag demonstrerte de mot kommunen, som etter deres mening bryter diskriminerings- og tilgjengelighetsloven.

DEMONSTRERTE: Både rullestolbrukere og andre deltok i markeringen (Foto/redigering: Ole-Andrè Lagmandokk/NRK)

Tove Linnea Brandvik

HOLDT APELL: Tove Linnea Brandvik mener Johanneskirketrappen er et eksempel på lite fremtidsrettet byplanlegging.

Foto: Arbeiderpartiet

– Bergen har nå fått sitt svar på Spansketrappen i Roma, slo byrådslederen fast da han åpnet det nye anlegget til 17,6 millioner kroner tirsdag denne uken.

Men under en demonstrasjon i ettermiddag gjorde rullestolbrukere det krystallklart at de er skuffet over utformingen av trappene opp mot Johanneskirken i Bergen sentrum.

– Må aldri skje igjen

Rullestolbruker og Ap-politiker Tove Linnea Brandvik var en av dem som holdt appell:

– Aksjonen kommer som en reaksjon på byrådsleder Martin Smith-Sivertsen sin uttalelse om at dette skal være den nye turistattraksjonen i Bergen, og et møtested for byens innbyggere.

Hun påpekte at mange ikke kan bruke de nye trappene.

– Når man velger å utestenge relativt mange fra å kunne delta så mener vi det er gammeldags politikk og lite fremtidsrettet byplanlegging, sa hun.

Bergenspolitiker og nestleder i SV, Oddny Miljeteig, var også sterk i kritikken mot kommunen under dagens demonstrasjon.

– En ting er sikkert og visst, noe slikt må aldri lages i Bergen igjen, sa Miljeteig.

– Ikke meningen å stenge noen ute

Martin Smith-Sivertsen

IKKE MENINGEN Å STENGE NOEN UTE: Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen er opptatt av å ha god dialog med alle myke trafikantgrupper.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Der det tidligere var temmelig kjedelige trapper, er det nå kommet et lite parkanlegg. Johanneskirketrappene har blant annet rennende vann, til glede for både store og små.

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) sier det på ingen måte har vært kommunens hensikt å stenge ute rullestolbrukere fra Johanneskirketrappen.

Det viste seg imidlertid vanskelig å etablere rullestoltilgang i hele trappen. I dialog med kommunalt råd for funksjonshemmede er det derfor tilrettelagt tilgang fra Rosenbergsgaten midt i trappen for rullestolbrukere.

– Jeg er opptatt av å ha god dialog med alle myke trafikantgrupper for å sikre universell utforming når vi ruster opp byrommene, sier byrådslederen til NRK.

Åpningen av Johanneskirketrappene i Bergen sentrum.

ÅPNET PÅ TIRSDAG: Slik så det ut da trappeprosjektet til 17,6 millioner ble åpnet tidligere denne uken.

Vanskelig å endre på prosjektet

Tove Linnea Brandvik sier det kan bli vanskelig å gjøre noe for å forbedre prosjektet i Johanneskirketrappen.

Hun krever imidlertid at Bergen kommune i kommende prosjekter er mer oppmerksomme på at alle skal kunne bruke det offentlige rom.

– Det er vanskelig å få bygd om prosjektet nå, men kanskje Bergen kommune kunne laget en Fløibane i miniatyr slik at det ble en heis der rullestolbrukere kunne gå av på det platået de ønsker å være, sier Brandvik.