Hopp til innhold

Nå blir festningen tilgjengelig for funksjonshemmede

Kristiansand kommune lover nå at Christiansholm festning blir gjort tilgjengelig for funksjonshemmede innen sommeren 2016. Handikapforbundet på Agder har i lang tid klaget på forholdene.

Christiansholm festning i Kristiansand leies ut til nesten 100 ulike arrangementer årlig, men er meget dårlig tilpasset for funksjonshemmede.

Det mener Norges Handikapforbund Agder som krever tiltak etter å ha presset på i denne saken i mange år.

Kommunen starter planlegging av tiltak og bygging av heis til høsten.

«Dersom alt går etter planen vil universell tilgjengelighet være en realitet innen sommeren 2016», skriver kommunen i et brev til handikapforbundet.

Meget godt fornøyd

Kommunen har konkrete planer om å bygge en personheis dimensjonert for elektriske rullestoler og etablere en utvendig rampe langs festningen for å utlikne høydeforskjellen i terrenget opp til inngangspartiet.

Det foreligger også planer om å oppruste de eksisterende toalettene.

– Vi er kjempefornøyd med at det nå ser ut til at festningen blir tilgjengelig for våre medlemmer og de funksjonshemmede.

Det sier regionkontorleder i handikapforbundet Oddvar Skoland til NRK.

– Vi har ventet på svar fra kommunen og var nå nesten i ferd med å purre, men så kom det gledelige svaret, sier han.

Skal opplyse om begrensningene

Kristiansand kommune har også oppdatert utformingen av de generelle leievilkårene og selve leiekontrakten, for å presisere begrensningene for funksjonshemmede i påvente av at en heis og rullestolrampe skal stå ferdig i 2016.

Skoland er glad for at kommunen nå er tydelig på dette overfor dem som leier.

– Det er viktig at folk som leier festningen blir gjort kjent med de faktiske forholdene og begrensningene for funksjonshemmede. Det er få offentlige arrangementer på festningen, men mange av våre medlemmer har blitt utestengt fra å delta i private arrangementer. Derfor er det viktig at kommunen nå presiserer dette overfor dem som ønsker å leie festningen, sier Skoland.

– Dere inviteres til et åpningsarrangement når heisen står ferdig i 2016. Da blir det vel fest?

– Ja, da stiller vi opp. Det skal bli hyggelig, sier Skoland med et smil.