Raset har begravd tunnelåpningen

Ti meter høyt ras sperrer fylkesveien i Hardanger. – Det gikk utrolig fort og buldret noe voldsomt, sier ordfører Solfrid Borge.

Ras på fylkesvei 550 i Ullensvang

TUNNELEN BEGRAVD: Området rundt raset er nå helt sperret av, i påvente av at geolog kommer på befaring onsdag. Bildet viser hvordan tunnelmunningen er helt begravd.

Foto: Arvid Aga

Raset har gått på fylkesvei 550 ved Velure i Ullensvang og ble meldt til politiet av vitner som så snø- og steinmasser komme ned fjellsiden.

– Det skal være snakk om et ganske stort ras, sier Tina Fjelldavli på Vegtrafikksentralen til NRK.

Raset sperrer nå veien ved utløpet av Hovlandtunnelen på Odda-siden, opplyser politiet til NRK.

– Raset har gått ut over et rasoverbygg og patruljen melder at det er cirka 20 meter bredt og omtrent ti meter høyt, sier operasjonsleder Arve Samsonsen i politiet.

Statens vegvesen opplyser at veien ikke blir åpnet tirsdag. Onsdag skal en geolog på befaring på stedet, og det blir ikke ryddet før stedet er vurdert.

Ordførerens bilde av raset i Hardanger

ORDFØREREN VITNE: – Det har gått mange ras i området den siste tiden, forteller ordfører Solfrid Borge i Ullensvang. Det siste raset i dag er det til venstre i bildet, de andre rasene skal ha gått tidligere.

Foto: Solfrid Borge

Ordfører var vitne

Ordfører Solfrid Borge i Ullensvang så selv raset fra huset sitt i Lofthus.

– Det gikk utrolig fort og buldret noe voldsomt. Det er veldig bratt der og det kom i kjempefart så røyken sto fra fjellsiden, sier Borge.

Hun forteller at det har gått mange skred de siste dagene.

– Jeg ser rett bort i området fra kjøkkenvinduet mitt, og har full oversikt over alle skredene som har gått der. Det er ikke akkurat få, sier hun til NRK.

Det meste av raset i dag gikk over tunnel og skredoverbygg.

– Hele tunnelmunningen er dekket med snø og veien er selvsagt stengt. Vi er heldige som har skredoverbygg, som tar imot det meste. Men dette er altså stort at det har gått utenom det også, sier Borge.

Folk i området er vant til at det går ras, forteller ordføreren.

– Vi bor under bratte skrenter og vet det. Men vi prøver å legge til rette så det skal være trygt å ferdes, men i dag var ikke overbyggene lange nok.

Ras i Hardanger på fv. 550

STORT RAS: Dette bildet er tatt fra andre siden av fjorden, og viser bredden på raset. Utløpet av Hovlandtunnelen ligger i venstre kant av raset.

Foto: Eldbjørn Stenberg

Tror ingen er tatt

Alle nødetatene har rykket ut til stedet. Så langt er det ikke mistanke om at biler er tatt av raset.

– Mest sannsynlig er det ikke det. Vitnet som meldte til oss fulgte det hele med kikkert og så ingen kjøre i nærheten da det skjedde, sier operatør Tatjana Knappen i Hordaland politidistrikt.

Det ble først meldt at raset hadde gått ved Eitrheimstunnelen, men dette ble senere rettet til Hovlandtunnelen, lenger ute i fjorden.

Laster kart, vennligst vent...