Hopp til innhold

PST: – Vi følger disse gruppene tett

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) oppsøker ofte personer som har kommet med ekstreme ytringer og trusler på sosiale medier. – Skriver de slik, må de regne med å få besøk av oss.

Skjermdump fra Fedrelandet

HYLLER BREIVIK: I dette innlegget på Facebook-gruppen «Fedrelandet viktigst» blir Anders Behring Breiviks handlinger hyllet og Arbeiderpartiet utsatt for trusler og sjikane.

Mandag kunne NRK fortelle om Jan-Ove Fromreide, Senterparti-politiker og listekandidat på Askøy som driver en høyreekstrem Facebook-gruppe.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til PST

ALVORLIG: –​ Trusler mot myndighetspersoner blir sett på som svært alvorlig og det kan få store konsekvenser for den som fremsetter den, sier Martin Bernsen i PST.

I gruppen kommer det jevnlig frem høyreekstreme ytringer og hatmeldinger mot islam og muslimer. Den siste tiden er det også kommet frem hyllester til Anders Behring Breivik og trusler mot Arbeiderpartiet.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i kommunikasjonsavdelingen til Politiets sikkerhetstjeneste (PST) sier at de kjenner godt til slike forhold på sosiale medier.

– Vi har ikke mulighet til å overvåke alt som blir lagt ut på nettet, men vi følger disse gruppene tett.

Bernsen uttaler seg på generelt grunnlag og ikke om bestemte grupper eller ytringer.

Hvilke tema enkeltpersoner ønsker å debattere og diskutere har ikke PST noen formening om.

Dersom vi får inn et tips og det er av alvorlig karakter, så oppsøker vi vedkommende på døren.

Martin Bernsen, seniorrådgiver i PST

Får daglig inn tips

PST

SKAL BESKYTTE: En av PSTs hovedoppgaver er å beskytte myndighetspersoner mot trusler og angrep.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

En av PSTs hovedoppgaver er å beskytte myndighetspersoner mot trusler og angrep. Bernsen sier at de ofte mottar tips fra publikum.

– Det skjer daglig at vi får inn tips fra publikum om ekstreme ytringer og trusler mot personer på sosiale medier. Vi registrerer tipsene og undersøker om de er av en slik karakter at de må følges opp.

Når en trussel er fremsatt må PST vurdere flere faktorer for å avgjøre om trusselen er reell.

– Det er viktig å avklare om den som fremsetter trusselen har som mål å gjennomføre det som kommer fram i trusselen, sier Bernsen.

– Hva gjør dere dersom dere opplever en trussel som reell?

– Dersom vi får inn et tips og det er av en slik karakter at vi anser det som alvorlig, så oppsøker vi vedkommende på døren uten forvarsel.

Jan-Ove Fromreide og Fedrelandet

HØYREEKSTREM: Facebook-gruppen Fedrelandet viktigst er full av innlegg med muslimhat, oppfordringer til vold og våpenbruk. Administrator i gruppen er Sp-politiker Jan-Ove Fromreide.

– Svært alvorlig

– Hvordan reagerer folk når dere oppsøker dem hjemme?

– De blir overrasket, og sier ofte at det de skrev på sosiale medier ikke var slik de mente det.

– Hvor alvorlig er slike trusler?

–​ Trusler mot myndighetspersoner blir sett på som svært alvorlig og det kan få store konsekvenser for den som fremsetter den.