På krafttur i Hardanger

Hardanger viste seg fra sin vakreste side da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom på besøk mandag.

Jens Stoltenberg, Anne Grete Strøm-Erichsen og Jan Alne

TIL HARDANGER: Jens Stoltenberg, Anne Grete Strøm-Erichsen og Jan Alne

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Fallskjermhopperen Even Rokne

DEMONSTRERTE: Fallskjermhopperen Even Rokne protesterer mot strømmastene i Hardanger med å hoppe i vossebunad når Statsminister Jens Stoltenberg mandag besøker kraftverket i Sima.

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Hardanger viste seg fra sin vakreste side da statsminister Jens Stoltenberg (Ap) kom på besøk mandag.

Solen skinte fra en skyfri himmel da Stoltenberg i helikopter fra Oslo, ankom Eidfjord som første stopp på rundturen. Her skal han på omvisning i kraftverket i Sima, som er et av Europas største vannkraftanlegg.

Det er første gang Stoltenberg er i Hardanger etter bråket om høyspentmastene i sommer. I løpet av en travel dag får statsministeren se store deler av Hardanger både fra bil og båt. Han skal snakke om kraft og master med blant andre ordførere og lokale Ap-representanter.

LES OGSÅ: Demonstrerer mot Stoltenberg

(Saken fortsetter under videoen.)

Video Useriøs og lite konstruktiv protest

Hardangerrådet

Statsministeren skal blant annet møte Hardangerrådet, som er et samarbeidsorgan for de sju kommunene Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ullensvang og Ulvik. Med på møtet er også ordføreren i Samnanger.

LES: Alt om kraftlinja i Hardanger

Stoltenberg vil bli møtt av fornyet krav om å utsette anleggsarbeidet med høyspentmastene ved Samnanger. Lederen av Hardangerrådet, Eidfjord-ordfører Anved Johan Tveit (Sp) liker ikke regjeringens vedtak om å starte anleggsarbeider samtidig som sjøkabelalternativet utredes.

- Statsministeren er alltid velkommen i Hardanger, men det er et dilemma at de pukker hardt på å starte anleggsarbeidene ved Samnanger. Dette skal vi nok en gang framføre overfor Stoltenberg, sier Tveit.

Sammen med de andre ordførerne skal han mandag ettermiddag på båttur med Stoltenberg fra Granvin til Norheimsund.

(Saken fortsetter under videoen.)

Video HARDANGER-CD

Varsler demonstrasjoner

NRK har snakka med to demonstranter i formiddag. De skal demonstrere ved å sette utfor Kjeåsen innerst i Simadalfjorden i paraglider og hangglider med banner.

Også når statsministeren går i land i Norheimsund må han forberede seg på å bli møtt av demonstranter. Bevar Hardanger og Folkeaksjonen i Hardanger har varslet demonstrasjon utenfor hotellet i Norheimsund der Stoltenberg skal møte representanter for Arbeiderpartiet i Hordaland.

Jens Stoltenberg og regionsdirektør i Statkraft, Jan Alne.

EIDFJORD: Statsminister Jens Stoltenberg blir mandag vist rundt i kraftverket i Sima av regionsdirektør i Statkraft, Jan Alne

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX

Kommunikasjonssjef Trude Måseide ved Statsministerens kontor sier at det ikke vil bli lagt fram nye forslag under Hardanger-besøket, men at Stoltenberg først og fremst vil snakke med de berørte, lytte til synspunkter og se de mye omtalte områdene med egne øyne.

Stoltenberg skal blant annet få orienteringer av Statnett og BKK, det kommunale kraftselskapet i Bergen.

Med seg på rundturen i Hardanger har statsministeren to Ap-topper fra Hordaland, statssekretær Per Rune Henriksen i Olje- og energidepartementet og helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

(Saken fortsetter under bildet.)

PLANLAGT TRASÉ FOR OMSTRIDT KRAFTLINJE I HARDANGER

HARDANGER: Her skal kraftlinja gå etter planen.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Dette er programmet til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mandag.

Klokka 10:30: Besøker kraftverket i Sima og får omvisning i anlegget. Han skal også få orientering om BKKs analyse av kraftbehovet i regionen.

Klokka 14:30: Møte med de sju kommunene i Hardangerrådet (Eidfjord, Granvin, Jondal, Kvam, Odda, Ullensvang og Ulvik) og Samnanger på Mælandshagen i Granvin. Deretter reiser følget til Norheimsund med båt. På turen får han orientering fra Statnett.

Klokka 17:00: Møte med representanter fra Arbeiderpartiet i Hordaland på Sandven hotell i Norheimsund.