Innbyggernes hjertevarme rørte ordføreren til tårer

LINDÅS (NRK): Den påtente brannen setter ingen stopper for asylmottaket. Folkemøtet endte med jubel og tårer. – Jeg ble veldig rørt av denne hjertevarmen, sier ordføreren.

Astrid Aarhus Byrknes på asylmottak-møte

TOK TIL TÅRENE: En rørt ordfører tok til tårene etter folkemøtet torsdag kveld i Lindåshallen.

Foto: Dag H. K. Andersen / NRK

Rundt 300 personer møtte opp da Lindås kommune i går arrangerte informasjonsmøte om det nye asylmottaket.

– Det var et møte med mye engasjement. Det ble stilt både skeptiske og negative spørsmål, men samtidig var det veldig mye hjertevarme, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

I starten av folkemøtet var det litt avmålt stemning, hvor folk uttrykte bekymring for barna og mangel på ekstra ressurser til politiet.

Brann på Hotell Lune Huler

BRANN: Hotellet som skal huse unge asylsøkere ble tent på to steder.

Foto: Oddbjørn Rosnes/NRK

Brann på mottaket

Hotell Lune Huler fikk fredag i forrige uke godkjenning fra UDI om å bli asylmottak med plass til 40 mindreårige asylsøkere, men natt til søndag sto mottaket i full fyr.

– Vi ble veldig berørte av hvordan bygden svarte opp på ting som er veldig krevende og vanskelig, sier Aarhus.

I tiden etter brannen har mange folk i Lindås uttrykt avsky fra den påsatte brannen på asylmottaket.

Endte med jubel

Møtet som startet med skepsis endte med en glad ordfører, og mange fremmøtte sa de ville hjelpe og ta godt imot asylsøkerne.

Lindås folkemøte

DELTOK: En av de som møtte opp på folkemøtet var Elfrid Gaulen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Jeg synes dette var veldig oppklarende. Det ble delt mye god informasjon om hva som kommer til å skje og hva andre mottak har opplevd, sier en av innbyggerne som hadde tatt turen til møtet, Elfrid Gaulen.

Gaulen kaller kritikken som kom fram under møtet var ensidig, og mener kritikerne var langt unna å ha flertallet med seg.

– Jeg har vært positiv hele veien, for jeg tenker at når det er bestemt, så må vi gjøre det beste ut av det. Det føler jeg folkene her også vil, sier hun.

Mottak for mindreårige

40 flyktninger mellom 15 og 18 år skal bo på mottaket. Sannsynligvis vil de fleste være gutter som kommer fra Afghanistan, Syria og Eritrea.

De flytter inn så snart man har bygget opp igjen det som trengs etter brannen på Lune Huler. Sannsynligvis tas mottaket i bruk i midten av januar.

UDI-direktør Frode Forfang har karakterisert den påsatte brannen som svært alvorlig.

– Vi synes det er fint at mottaket kan starte opp, sier Christine Wilberg, leder i region- og mottaksavdelingen i UDI, til NRK.

– Mange vil bidra

– Mange ønsker å bidra, og jeg har allerede fått forespørsler fra folk som vil gi bort ting til ungdommene som kommer, sier ordfører Aarhus Byrknes.

– Under møtet hadde vi bestemt oss for å være veldig åpne for alle type spørsmål, og jeg håper at de som stilte kritiske spørsmål følte at de blir hørt, sier ordføreren.

Møte på Lindås

STORT FREMMØTE: 300 mennesker hadde møtt opp på informasjonsmøtet om det nye asylmottaket i Lindås.

Foto: Mariann Reikerås / NRK