Hopp til innhold

Ordførere krever mer penger til skredsikring på E39

Mener skredsikring av Romarheimsdalen må høyere opp på prioriteringslisten.

Sak frå Vestlandsrevyen måndag 2. mars.

Ordfører i Lindås Astrid Aarhus Byrknes priser seg lykkelig over at skreddramaet på E39 ikke krevde menneskeliv.

– Hendelsen som skjedde i går var veldig spesiell og jeg er glad for at ingen kom til skade. Dette er en strekning med mye trafikk, og hvor det sjelden går ras, sier Aarhus Byrknes til NRK.

Må prioriteres høyere

Etter hendelsen har hun vært i kontakt med Statens vegvesen og veisjefen i Hordaland for å forsikre seg om at man har den nødvendige kompetansen på åstedet.

– Statens vegvesen har ansvar for at det er ledige rassikringsmidler på E39, men de er låst til fylkesvegprosjekter. Vi må se om denne strekningen ligger på en prioritert liste, slik at man får jobbet det inn i nasjonale planer. Det er veien vi må gå hvis vi få skal få mer rasmidler, sier hun.

Vurderer stengning

Ordfører i Masfjorden Karstein Jon Totland er enig i at fokuset på skredsikring må økes.

– Jeg ble litt skremt da jeg så bildene, spesielt da jeg skjønte hvor små marginer det var før det kunne blitt en skikkelig stor ulykke. Jeg er lettet over at alle kom levende fra det, sier Totland til NRK.

Han kan ikke huske sist det var så store snømengder i fjellet.

– Du må nok langt tilbake i tid. Denne gangen har mildvær og regn uløst raset. Denne plassen er ikke fryktet for ras, men nå kom det likevel. Vi har diskutert ulike typer rassikring og om det er nok å bare ha visuell kontroll. Kanskje må man stenge veien i en periode når du har slikt føre som nå. Du har tross alt omkjøringsmuligheter, sier Totland.

LES OGSÅ: Rassikringsgruppe krev fortgang - hovudvegar blir for ofte stengde