Ønsker å bryte den israelske blokaden av Gaza

Mandag la fiskebåten «Tilbakevendingen», eller på palestinsk, «Al Awja», ut fra Bergen. Om bord er en rekke fredsaktivister. Målet med turen er å nå frem til Gaza.

Norsk fiksebåt til Gaza

ØNSKER Å BRYTE BLOKADEN AV GAZA: Her ligger båten ved Bryggen i Bergen før avreise.

Foto: Ship to Gaza Norway

Båten er del av en internasjonal flotilje. Planen er å være fremme i Gaza en gang i løpet av sommeren.

Båten bar opprinnelig navnet «Kårstein», og er bygget en del om før reisen. Den 19 meter lange trebåten ble for seks år siden brukt til arktisk havfiske.

Lokale avdelinger i Fellesforbundet, Fellesorganisasjonen, Fagforbundet, EL og IT Forbundet, Postkom, samt Norsk Folkehjelp og LO i Bergen og omland støtter prosjektet.

– Fagbevegelsen i Bergen har et sterkt engasjement for Palestina. Vi støtter «Ship to Gaza» fordi det er et folkelig engasjement, sier leder i Fagforbundet Bergen, Sara Bell til tidsskriftet FriFagbevegelse.

Selv skal hun være med på den første av fire etapper på reisen langs norskekysten.

– Det er nødvendig å skape internasjonal oppmerksomhet om blokaden av Gaza som etter Folkeretten er en forbrytelse mot menneskeheten, sier hun.

Sara Bell

BLIR MED PÅ FØRSTE ETAPPE: Sara Bell er leder i Fagforbundet i Bergen.

Foto: Sidsel Hjelme / Fagbladet

Fredelige midler

Organisasjoner fra mange ulike land deltar i aksjonen. Ifølge organisasjonen Ship to Gaza Norway, er land som Canada, Hellas, Italia, Malaysia, New Zealand, Sverige, Sør-Afrika, Spania, Tyrkia, Australia og USA representert.

Gruppen legger opp til å bryte blokaden med fredelige midler. Israel har full kontroll over all bevegelse av mennesker og varer inn og ut av Gaza, også over havet.

Sommeren 2010 ble ni personer drept av israelske soldater da skipet «Mavi Marmara» forsøkte å bryte blokaden for å ta seg inn til Gaza.

Også andre ganger er skip, som har forsøkt å bryte blokaden, blitt stoppet.

Avskjed med norsk fiskebåt til Gaza

STORT FREMMØTE: Mange var møtt frem på Bryggen for å ta farvel.

Foto: Jorge Alex Dahl / Facebook

Gave til palestinske fiskere

Sara Bell mener det er nødvendig å skape internasjonal oppmerksomhet om blokaden. Hun har klokkertro på at vanlige folk kan forandre verden.

– Ship to Gaza har ingen rike onkler eller multinasjonale selskaper bak seg. Det er en aksjon basert utelukkende på viljen til mange enkeltpersoner til å arbeide frivillig og samle inn penger, og gå inn for å bryte blokaden med fredelige midler, sier hun til FriFagbevegelse.

Dersom man når frem til Gaza skal fiskebåten gis i gave til palestinske fiskere.

Norsk fiskebåt til Gaza

FREMME I SOMMER: Her er båten inne på Vågen i Bergen.

Foto: Ship to Gaza Norway