Hopp til innhold

Norsk talentsatsing fylt opp av dansere fra utlandet

BERGEN (NRK): Ballettdanser Vilde Frisk (18) ble vraket til talentprogram som skulle satse på norske kunstneriske talent. I stedet fikk utenlandske dansere over halvparten av plassene.

Det er flere utenlandske enn norske talenter i kulturdepartementets nye storsatsing på norske ballettdansere.

SE VIDEO: Ballettdanser Vilde Frisk (18) ønsker seg så gjerne inn i talentprogrammet, men har ikke fått plass.

Det er et halvt år siden regjeringen lanserte sitt splitter nye talentprogram, Talent Norge. Staten har gått inn med 30 millioner kroner for å få frem «de fremste kunstneriske talentene i Norge».

– Vi har fått henvendelser fra flere aktører som gjerne ville hatt ekstra krefter med for å løfte sine lovende utøvere. Talent Norge er vårt svar til dem, sa kulturminister Thorhild Widvey da prosjektet ble lansert i januar.

Sammen med Den Norske Opera har stiftelsen nå opprettet et ungdomskompani for unge ballettdansere, som skal løfte norske talenter.

Men i kompaniet er det langt ifra bare norske navn: Av ti plasser er fire norske og fem utenlandske talenter er plukket ut.

Lang erfaring fra operaen, men vraket

Vilde Frisk

– Jeg håper ikke de norske mister muligheten fordi det kommer folk fra utlandet, sier ballettdanser Vilde Frisk.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

18 år gamle Vilde Frisk fra Bergen er en av de unge talentene som ikke har fått plass. Hun er akkurat ferdig med Balletthøyskolen, og har danset i over 30 forestillinger for Den Norske Opera.

– Ungdomsballetten i Talent Norge hadde vært midt i blinken for meg, sier 18-åringen.

Ifølge vedtektene til Talent Norge skal de satse på talenter i Norge.

«Selskapets formål er utvikling av de fremste kunstneriske talentene i Norge i et samarbeid mellom staten og private aktører, og slik bidra til et kulturliv på høyt internasjonalt nivå og flere kunstnere i verdensklasse», fremgår det av paragraf 3 i vedtektene.

– Ingen retningslinjer

Prosjektleder Janne Gro Rygg i Talent Norge sier det ikke finnes regler for at de unge talentene må være norske.

– Vi har ingen retningslinjer. Vi har et formål. Det er å la fremragende kunstneriske talenter få realisere sitt maksimale potensial. Det er klart at man gjør det i samspill med de beste, enten de er norske eller utenlandske, sier Rygg.

Bjørgulv Borgundvaag

STOLT: Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet mener det er bra at det finnes både norske og utenlandske dansere i programmet.

Foto: Nils Tore Hjørnevik / NRK

Kulturdepartementet understreker at Talent Norge er et offentlig-privat samarbeid, og at de har all mulighet til å gjøre selvstendige vurderinger av hva de skal satse på.

Statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag sier støtte fra private og Talent Norge har gjort at ungdomskompaniet kunne øke antall plasser fra fire til ti.

– Åtte norske dansere fikk tilbudet, fire takket av ulike grunner nei. Fem av disse seks plassene har altså gått til fire norske og en norskutdannet danser fra Kunsthøgskolen i Oslo.

– Kunst har aldri kjent landegrenser. Våre fremste kunstnere gjennom tidene - Ibsen, Grieg, Munch, Sigrid Undset, og flere med dem fikk stipender, de reiste ut i Europa. Nå sørger altså private bidrag og Talent Norge for at norske dansere kan utvikle seg og virke i et miljø med høyt internasjonalt nivå i Norge, det er jeg stolt over at denne regjeringen har bidratt til, sier Borgundvaag.

Håper fremdeles på plass

Ballettsjef Ingrid Lorentzen ved Den Norske Opera og Ballett har et stort engasjement for å utvikle og engasjere norske dansere.

– Men for å få tak i de beste norske må vi nettopp kunne engasjere de beste utenlandske også, og det er jeg takknemlig for at Talent Norge har støttet meg i.

– Nasjonalballetten finansierer fire av de 10 plassene ved å flytte stillinger fra kompaniet over til Nasjonalballetten UNG. Nå er det bare én svensk, men norskutdannet danser betalt via Talent Norge og giverne, resten er norske, sier Lorentzen.

Fortsatt er én plass i dansekompaniet ledig, og Vilde Frisk håper det er muligheter for norske dansere.

– Det er bra at det kommer folk fra utlandet også, men jeg håper ikke de norske mister muligheten av den grunn, sier Vilde Frisk.

Selskapets formål er utvikling av de fremste kunstneriske talentene i Norge i et samarbeid mellom staten og private aktører, og slik bidra til et kulturliv på høyt internasjonalt nivå og flere kunstnere i verdensklasse.

Formålsparagrafen til Talent Norge