Hopp til innhold

Dette blir NRKs minutt-for-minutt-satsing sommeren 2021

Statsraad Lehmkuhl er Norges største og et av verdens flotteste seilskip. Nå blir det kulisse for NRKs sommersatsing «Sommerskuta».

Statsraad Lehmkuhl i Tall Ships' Races

ET IMPONERENDE SYN: Det er slike scener man håper på når Bergens stolthet Statsraad Lehmkuhl skal reise kysten rundt neste år. Her på vei inn til hjemmehavnen Bergen under Tall Ships Races i 2014.

Foto: Eivind Senneset

Bærekraft og miljø står sentralt når NRK sommeren 2021 heiser seil og drar til sjøs.

Med skoleskipet «Statsraad Lehmkuhl» som base blir det seilas fra nord til sør gjennom seks uker, minutt for minutt. Startskuddet går i uke 27 i begynnelsen av juli.

– Vi seiler fra nord til sør og sender direkte på kveldstid, to til tre timer, seks dager i uken, sier prosjektleder Thomas Hellum.

– Målet er å vise frem land og folk på «sakte-TV vis». Vi arbeider med reiseruten nå og håper å ha den klar i månedsskifte januar/februar. Da vil vi kunne fortelle mer om prosjektet.

Statsraad Lehmkuhl på Tall Ships Races 2019 i Fredrikstad

SMITTEVERN VIKTIG: Statsraad Lehmkuhl under Tall Ships Races 2019 i Fredrikstad. Pandemien avgjør om vi vil få se lignende bilder.

Foto: Petter Larsson/NRK

Et eventyr alle skal bli en del av

Statsraad Lehmkuhl er Norges største seilskip, og har siden tidlig 1900-tall blitt brukt som skoleskip. Skipet driver helårsdrift med kurs, innføring og trening i å operere skip.

For å heise seil og drifte skipet trenger NRK muskelkraft om bord. Det betyr at 30 til 40 medseilere blir med på turen.

Korona-situasjonen i landet til sommeren vil påvirke produksjonen av programmet.

– Hvordan den vil påvirke oss neste sommer vet ingen av oss noe om. Vi planlegger med at reisen skal kunne gjennomføres selv med nødvendige smitteverntiltak, sier Thomas Hellum.

Statsraad Lemkuhl

LANGS NORSKEKYSTEN TIL SOMMEREN: Reisen med Statsraad Lehmkuhl skal ende opp i Arendal etter seks uker.

Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix

Grønt fokus

Seilingsplanen skal utarbeides i samarbeid med skipets kapteiner og ruten vil bli lagt både inn- og utaskjærs. Turen vil ende i Arendal på Arendalsuka.

Statsraad Lehmkuhl vil være verdens mest miljøvennlige seilskute i sin klasse. Vinden blir motor i 60 til 70 prosent av tiden.

Dessuten er det også installert et nytt batteri som sørger for å elektrisk drift til og fra kai og reduserer andre drivstoffutslipp.

– For NRK gir det grønne fokuset gode knagger til innhold å bygge videre på. Dette styrker NRK sin miljøprofil gjennom seks uker med sommerproduksjon, sier prosjektleder Thomas Hellum.

Prosjektleder Thomas Hellum foran riggen til klokken minutt for minutt

EVENTYRREISE: Thomas Hellum planlegger prosjektet for NRK.

Foto: Sindre Skrede / NRK