Hopp til innhold

Norge saksøkes for dårlig luft

EØS sitt kontrollorgan mener Norge bryter EUs luftkvalitetsdirektiv.

Bergen forurensing luftkvalitet

LUFTFORURENSING: Vinterluften i Bergen har vært et problem de siste årene.

Foto: Pål Bentdal

EØS-avtalens overvåkningsorgan ESA har bestemt seg for å stevne Norge for EFTA-domstolen, for brudd på EUs luftkvalitetsdirektiv. Det skriver VG onsdag.

Det formelle vedtaket fattes torsdag formiddag.

– Tall som ESA har innhentet fra norske myndigheter, har vist at nivået av skadelige utslipp er for høyt flere steder. Selv om Norge har satt i verk tiltak for å få bukt med forurensningen, er vi ikke fornøyd med fremdriften. Derfor vil vi henvise saken til EFTA-domstolen, skriver ESA-president Oda Helen Sletnes i en e-post til VG.

Flere advarsler

Stevningen kommer trolig ikke overraskende på klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H). Norge har flere ganger tidligere, senest i mars i år, blitt truet med rettssak.

Klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft

LOVET BEDRING: – Vi må gjøre det vi kan slik at vi ikke havner i ESA-domstolen på dette, sa klima- og miljøvernminister Tine Sundtoft (H) i fjor. Nå blir det rettssak.

Foto: Siv Sandvik / NRK

På bakgrunn av en klage har ESA undersøkt hvordan Norge møter kravene i luftkvalitetsdirektivet til EU. I mars konkluderte de med at tiltakene som var satt inn, blant annet ikke vil gjøre at forurensningsnivået i Oslo er nede på et akseptabelt nivå før tidligst i 2025.

Også i november i fjor varslet ESA mulig rettssak.

– Vi må gjøre det vi kan slik at vi ikke havner i EFTA-domstolen på dette. Norge må ta ansvar, og det må kommunene og staten gjøre sammen, sa Tine Sundtoft (H) til NRK da.

Venstre: Regjeringen har vært passive

Ola Elvestuen (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomite, sier til VG at han er tilfreds med det varslede ESA-vedtaket:

– Regjeringen og Stortinget har vært passive på lokal luftforurensning. Nå må det handles, og myndighetene må støtte opp under tiltakene i de store byene, sier Elvestuen.

LES OGSÅ: Livsfarlig luft i Oslo: – Jeg kjenner et press mot hjertet