Nordisk trend: Stadig færre unge organiserer seg

Unge vet ikke hva fagforeninger er, og færre og færre melder seg inn, viser ny forskning. Noen bransjer peker seg spesielt negativt ut.

Arisa Janthoasen (24) og Ditlef Diseth (25)

IKKE ORGANISERT: Arisa Janthoasen (24) og Ditlef Diseth (25) har lite kunnskap om fagbevegelsen. – Det er nok mange som ikke vet hva det er, sier Janthoasen.

Foto: Linn Nyrvik / NRK

– Jeg vet ikke så mye om hva en fagforening innebærer. Det er ingenting det snakkes om på jobben, og det er ikke noe fokus på det i det hele tatt, sier Ditlef Diseth (25).

Den tidligere bartenderen setter ord på det mange unge føler, ifølge Fagforbundets ungdomsbarometerer, utarbeidet av Fafo.

Sammen med vennen Arisa Janthoasen (24) har han jobbet i restaurant- og barbransjen i flere år.

– Jeg har nok tenkt å organisere meg, men det har bare ikke blitt til det ennå. Jeg stoler på arbeidsgiveren min, og tror at hvis jeg trenger hjelp, så får jeg det, sier Janthoasen, som er servitør på en sushirestaurant.

Vet ikke om de er organisert

Den nye Fafo-rapporten viser at kun 26 prosent av de spurte mellom 16 og 26 år er organiserte i Norge. Noe av forklaringen kan være at mange studerer og er deltidsansatte.

Gruppen har likevel et lavere medlemsandel enn eldre generasjoner.

Undersøkelsen viser også at fire prosent av de over 6000 spurte ikke engang vet om de er organisert.

Les mer om undersøkelsen her:

Dette er heller ikke unikt for Norge. En tilsvarende rapport fra Sverige viser at organisasjonsgraden i hele Norden går sakte, men sikkert nedover.

Anne mette Ødegård

UROLIG: Mener det er viktig å få in unge tidlig i fagorganisasjoner for å sikre deres rettigheter i arbeidslivet.

Foto: fafo

– Færre velger å engasjere seg. Det er viktig å få med unge tidlig og øke kunnskapen deres, sier Fafo-forsker Anne Mette Ødegård.

– Har ikke noe godt svar på hvorfor

Men Ødegård tror ikke at denne generasjonens unge helt vil forlate fagforeningene, og viser til at mange ønsker å bli medlem når de får fast jobb.

– Men det som er urovekkende er at unge ikke har et bra svar på hvorfor de ikke er organisert enda. Det tyder på liten forståelse for hva det å være medlem i en fagforening betyr, sier forskeren.

Ditlef Diseth studerer nå på Universitet i Bergen.

– Jeg skal definitivt organisere meg når jeg er ferdig med studiet. Da skal jeg ut i en bransje der det er bedre forhold for det, sier den tidligere bartenderen fra Oslo.

Unge melder inn etter økt kunnskap

Kristin Sæther er ungdomsansvarlig hos LO. Hun mener mangel på kunnskap kan være grunnen til at medlemsantallet synker.

– Mitt inntrykk er at unge personer i dag er samfunnsengasjerte og ikke nøler med å bli medlem i fagforeninger når de først får informasjon om hva det er, sier Sæther.

– Jeg tror ikke så mange av mine venner har peiling på hva fagforeninger er. De som vet, tror jeg allerede er medlemmer, sier Janthoasen.