Bergenser får fast plass på verdenscuplaget

Alpinist Bjørnar Neteland (24) fra Bergen imponerte med å vinne europacupen sammenlagt i vinter. Belønningen er fast plass på verdenscuplaget sammen med Svindal og Jansrud.

Bjørnar Neteland

VANT EUROPACUPEN: Bjørnar Neteland er den fjerde nordmann i historien som vinner europacupen sammenlagt. Tidligere har Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Jarle Halsnes gjort det samme.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Målet mitt er å etablere meg i verdenscupen og kjempe om gode plasseringer. I løpet av de neste fem årene håper jeg dere får se meg flere ganger på seierspallen, sier enn offensiv Bjørnar Neteland til NRK.

Bergenseren kjører for Fana IL og fyller 25 år i mai. Han er best i Super-G og storslalåm, men også en habil slalåmkjører. Dette gjør at han kan bli en god tilvekst for Norge, blant annet i kombinasjonen.

– Jeg har kjørt på ski lenge og har hatt utfordringer mentalt med å prestere på topp. Denne sesongen gir stor inspirasjon. Nå blir det naturlig å omstille seg til renn i verdenscupen neste sesong, sier Neteland til Skiforbundets hjemmesider.

Bjørnar Neteland

SKILØPER FRA BERGEN: Bjørnar Neteland får kjøre fast i verdenscupen neste sesong.

Må spesialisere seg

Neteland er den fjerde nordmann i historien som vinner europacupen sammenlagt. Tidligere har Kjetil Jansrud, Aleksander Aamodt Kilde og Jarle Halsnes gjort det samme.

– Bjørnar viser styrke med å levere når han må i siste omgang for å vinne cupen. Veldig få har vunnet EC sammenlagt, og viser at Bjørnar er en sterk allrounder, uttaler sportssjef Claus Johan Ryste.

– Jeg er ikke målløs, men veldig stolt. Jeg unner Bjørnar dette. Nå kan han lære mer av Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud, sier personlig trener og storebror Anders Neteland til NRK.

I E-cupen har Bjørnar valgt å kjøre alt, det var også grunnen til at han vant sammenlagt.

– Nå må jeg spesialisere meg og jeg tror at storslalåm blir hovedfokus neste sesong, sier han til NRK.

Bjørnar Neteland

KLAR FOR V-CUP: Bjørnar Neteland fra Bergen.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Får dekket alt

Bjørnar Neteland har for lengst rukket å debutere i verdenscup-sammenheng. Han har blant annet deltatt to ganger i Kvitfjell. I mars i fjor tok han sine første verdenscuppoeng, noe som ble omtalt i bydelsavisen Fanaposten.

I NM første helgen i april tok Neteland sølv i storslalåm og femteplasser i slalåm og utfor.

– Hva vil fast plass på verdenscuplaget ha å si økonomisk?

– Det gjenstår å se. Sponsormessig blir Bjørnar selvsagt mer attraktiv. Han får også dekket alt av reiser og opphold på v-cuplaget. Men det sportslige har mest å si. Norge har jo verdens beste alpinlag for øyeblikket. Nå får han nyte godt av mye større ressurser og et tilpasset treningsopplegg, sier trener Anders Neteland.