Disse dekkene skulle ta lastebilen over Hardangervidda

Statens vegvesen er sjokkert over funnene i storkontrollen av tungkjøretøy på Vestlandet. Hele 121 av 677 kontrollerte kjøretøy fikk forbud mot å kjøre videre.

Dekk på lastebil som ble stoppet på Brimnes

BLANKE: – Det er galskap. Dette er dekk på styrende hjul. En sving, så mister han totalt grepet. Jeg vil ikke være den som møter han, og heller ikke min familie, sier Thormod Gausdal i Statens vegvesen.

Foto: Statens Vegvesen

På fem ulike kontrollsteder har Statens vegvesen kontrollert tungkjøretøy denne uken. Kontrollene skal vare i tre døgn.

De første to dagene ble 677 kjøretøy kontrollert. Hele 121 av disse fikk forbud mot å kjøre videre.

– Det er forholdsvis høyt trykk og egentlig mye bra kjøretøy av det vi har sett til nå selv om det er noen vi har sett har helt blanke dekk, sier Thormod Gausdal, som er ansvarlig for storkontrollen i Statens vegvesen.

– Galskap

En av de kontrollerte bilene hadde helt nedslitte dekk.

– Vi stoppet han på riksvei 7 før Eidfjord på Brimnes. Han skulle opp på Hardangervidda, sier Gausdal.

– Hva synes du om det?

– Det er galskap. Dette er dekk på styrende hjul. En sving, så mister han totalt grepet. Jeg vil ikke være den som møter han, og heller ikke min familie, sier han.

Kjøretøykontroll på Stord

STOPPET: Her på Stord fikk 17 av de 83 kontrollerte kjøretøyene forbud mot å kjøre videre. Det tilsvarer over én av fem.

Foto: Stian Sørum Røkenes

Bilen er rumenskregistrert, og ble stoppet på stedet. De ville ikke ha hjelp fra verkstedet i Eidfjord, og står og venter på deler fra Romania, forteller Gausdal.

– Det er ikke nødvendigvis føreren som er gal, men det er noen som aksepterer dette. Det gjør ikke vi, sier han.

Fokus på dekk

56 kontrollører er med i storkontrollen. Kontrollpunktene er E39 Stord, E16/39 Åsane, E134 Seljestad, E16 Håbakken og nevnte riksvei 7 Brimnes.

– Det er i utgangspunktet vanlig tungbilkontroll med teknisk kontroll, kontroll av kjøre- og hviletid og lastsikring. Men vi har et særlig fokus mot dekk- og kjettingkontroller og kontroll på farlig gods, sier Gausdal.

På E39 Stord ble 83 kjøretøy kontrollert tirsdag. 35 av disse hadde mangler, og 17 fikk forbud mot å kjøre videre. Det betyr at ferden til én av fem stoppet på sunnhordlandsøyen.