Nekter skyld for drap og voldtekt

Fredag startet ankesaken i en av Bergens mest grufulle drapssaker noensinne.

Tor Erling Staff

NY RETTSRUNDE: Advokat Tor Erling Staff forsvarer den 35 år gamle mannen som er tiltalt for det såkalte Hylkje-drapet.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

Den 35 år gamle mannen ble i mai i fjor dømt til forvaring i 18 år for det brutale drapet på Ingvild Myking på Hylkje i Bergen 20. juli 2006. Kvinnen lå og sov på sofaen i sitt eget hjem da hun ble stukket i hjel med kniv. Retten mente drapet var planlagt, og dømte derfor 35-åringen for overlagt drap.

Mannen ble også dømt for å ha voldtatt en ti år gammel jente som like etter drapet. Jenten er venninne med Mykings datter, og overgrepet skal ha skjedd mens drapsofferets datter befant seg i samme rom.

Vil ha fengselsstraff

Hylkje-drapet

DREPT HJEMME: Ingvild Myking ble drept her, i sitt eget hjem, i Steinestøvegen på Hylkje i Åsane.

Foto: NRK

Pedersen har hele tiden nektet straffskyld, fordi han mener han ikke var tilgjengelig i gjerningsøyeblikket, og anket derfor dommen. Han anket også over straffeutmålingen, fordi han ved en eventuell domfellelse ønsker tidsbegrenset fengselsstraff i stedet for forvaring.

Årsaken er at en forvaringsstraff kan forlenges med inntil fem år av gangen, dersom rettspsykiatere konkluderer med at den dømte ved straffens utløp fortsatt er en fare for samfunnet.

Tror drapet var planlagt

35-åringen var på rømmen fra Sandviken psykiatriske sykehus da drapet skjedde. Han sonet den gang en fengselsstraff, men ble innlagt på grunn av psykiske problemer. Mannen hadde et nært forhold til avdøde, og påtalemyndigheten mener drapet skjedde fordi 35-åringen ikke ønsket taklet den plutselige nærheten mellom de to.

Ankesaken startet i Gulating lagmannsrett fredag. Ikke overraskende nektet 35-åringen nok en gang straffskyld, da tiltalen ble lest opp, melder NTB.

Vil ha strengeste straff

35-åringens forsvarer, advokat Tor Erling Staff, mener det også er feil å dømme mannen for overlagt drap. Han mener det ikke kan bevises at drapet var planlagt, og hevder mannen var utilregnelig da drapet skjedde. Staff fikk ingen støtte for dette hos de rettsoppnevnte psykiaterne, som har vurdert 35-åringen.

Påtalemyndigheten anket også dommen. Bakgrunnen er at aktoratet mener 35-åringen bør dømmes til lovens strengeste straff, 21 års forvaring.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.