Nekter for mafiavirksomhet

Alle de seks tiltalte etter tyveriet fra Kinasamlingen i Bergen, nekter for å ha deltatt i organisert kriminell virksomhet.

Rettssaken etter kunsttyveri

- URIMELIG: Advokat Harald Stabell (t.h) forsvarer en av de siktede. Han mener den såkalte mafiaparagrafen ikke kan benyttes mot de seks tiltalte i denne saken.

Foto: Helene Vassbotten Lervik / NRK

Det kom frem da rettssaken etter tyveriet startet i Bergen tingrett mandag.

De seks mennene er tiltalt etter den såkalte mafiaparagrafen , og risikerer opp mot elleve år i fengsel hver.

Da saken startet erkjente samtlige seks tiltalte delvis straffskyld på de minst alvorlige tiltalepunktene. Men alle nekter for at de har deltatt i et organisert kriminell gruppe, noe som vil rammes av den såkalte mafiaparagrafen de er tiltalt etter.

Innrømmer bilbrann

Flere av mennene erkjente i retten at de sto bak de to bilbrannene i Bergen, som fant sted parallelt med raidet mot Kinasamlingen.

Klokken 05.15 natt til lørdag 5. januar ble en bil satt i brann i Sandviken i Bergen. Ett minutt senereble det meldt om bilbrann på andre siden av sentrum, i Solheimslien. I samme øyeblikk gikk to menn til aksjon mot museet.

På kartet under ser du hvor bilbrannene oppsto, og hvor museet ligger:

– Ja, jeg tente på bilen, sa en 30-åring i retten, som likevel nektet straffskyld etter mafiaparagrafen, straffelovens paragraf 60 A.

Totalt 25 gjenstander ble stjålet fra kunstmuseet Kode (tidligere Permanenten Vestlandske kunstindustrimuseum) i Bergen. Gjenstandene er fortsatt sporløst borte.

Se videoen som viser tyvene bryte seg inn i kunstmuseet i januar i år.

Overvåkningsbilder fra Permanenten museum i Bergen viser tyvne som stjeler over 20 kinesiske kunstgjenstander.