De siste årene har mange av motstanderne brutt loven for å miste sin motstand mot utbyggingen av masteutbyggingen i Hardanger.
Totalt er det skrevet ut bøter for 250.000 kroner til rundt 30 personer som har gjort sivil ulydighet i fjellene i Hardanger og Voss de siste årene.
Samlet inn over 100.000
Men mange har også vist økonomisk støtte til demonstrantene Derfor er det blitt samlet inn 120 000 kroner for å hjelpe masteaksjonistene til å betale bøtene sine.
– De som har fått bøter har kjempet en sak for veldig mange, sier nestleder i Hardangeraksjonen, Anita Aalvik.
Gjennom en stor innsamling har Hardangeraksjonen samlet inn halve beløpet, men flere av aksjonistene har takket nei til støtten.
– Vi har fått en del tilbakemeldinger fra folk som avstår fra å ta imot. Jeg vet ikke helt hvorfor, jeg tror de har lyst å betale prisen selv fordi dette har vært en veldig viktig kamp å være med på, sier Aalvik.
LES OGSÅ: Fikk skjenkenekt etter Hardanger-aksjon
– Jeg har ikke gjort noe ulovlig
NEKTER: – Jeg har ikke gjort noe ulovlig, sier Synnøve Kvamme (21).
Foto: Ingfrid Fossåskaret/NRKEn av dem som har stått i frontlinjen for Hardanger-aksjonene er Synnøve Kvamme. 21-åringen ble i fjor kåret til Årets nordmann for å ha ledet sivil ulydighet i Hardanger.
Hun har fått bøter på til sammen 50.000 kroner, men nekter å ta imot pengestøtte. Kvamme mener hun i det hele tatt ikke skal betale.
– For meg er det en prinsipiell sak. Jeg mener det ikke er jeg som har gjort noe ulovlig, sier hun til NRK.no.
Vil heller i fengsel
Kvamme har også tatt bøtene til retten, og vil heller ta fengselsstraff enn å godta bøtene.
LES OGSÅ: 30 politifolk mot to aksjonister | Mastene skremmer ikkje turistene
– Når prinsippet mitt om ikke å betale er på grunn av at jeg mener jeg ikke har gjort noe kriminelt, så har jeg valgt å takke nei. Jeg vil ikke betale for noe jeg mener var helt nødvendig å gjøre, sier Kvamme.
Anita Aalvik i Hardangeraksjonen har forståelse for at Kvamme ikke vil ha hjelp, men sier at muligheten fortsatt vil være der.
– De kommer til å få sjansen til ta imot sin del igjen, når alle sakene har vært igjennom rettssystemet, sier Kvamme.