Hopp til innhold

Hardanger-aksjonistene nekter å motta pengehjelp til bøtene

Det er samlet inn store pengesummer for å hjelpe Hardanger-aksjonistene å betale bøtene sine. Men flere av dem nekter å motta pengehjelpen.

Synnøve Kvamme som blir arrestert av poitiet

FJERNET MED MAKT: Her blir Synnøve Kvamme fjernet fra en av byggeplassene til Statnett under demonstrasjoner i 2011. Kvamme er en av dem som nekter å betale bøtene sine for sivil ulydighet.

Foto: Arnstein Karlsen

De siste årene har mange av motstanderne brutt loven for å miste sin motstand mot utbyggingen av masteutbyggingen i Hardanger.

Totalt er det skrevet ut bøter for 250.000 kroner til rundt 30 personer som har gjort sivil ulydighet i fjellene i Hardanger og Voss de siste årene.

Samlet inn over 100.000

Men mange har også vist økonomisk støtte til demonstrantene Derfor er det blitt samlet inn 120 000 kroner for å hjelpe masteaksjonistene til å betale bøtene sine.

– De som har fått bøter har kjempet en sak for veldig mange, sier nestleder i Hardangeraksjonen, Anita Aalvik.

Gjennom en stor innsamling har Hardangeraksjonen samlet inn halve beløpet, men flere av aksjonistene har takket nei til støtten.

– Vi har fått en del tilbakemeldinger fra folk som avstår fra å ta imot. Jeg vet ikke helt hvorfor, jeg tror de har lyst å betale prisen selv fordi dette har vært en veldig viktig kamp å være med på, sier Aalvik.

LES OGSÅ: Fikk skjenkenekt etter Hardanger-aksjon

– Jeg har ikke gjort noe ulovlig

Synnøve Kvamme på Torgallmenningen

NEKTER: – Jeg har ikke gjort noe ulovlig, sier Synnøve Kvamme (21).

Foto: Ingfrid Fossåskaret/NRK

En av dem som har stått i frontlinjen for Hardanger-aksjonene er Synnøve Kvamme. 21-åringen ble i fjor kåret til Årets nordmann for å ha ledet sivil ulydighet i Hardanger.

Hun har fått bøter på til sammen 50.000 kroner, men nekter å ta imot pengestøtte. Kvamme mener hun i det hele tatt ikke skal betale.

– For meg er det en prinsipiell sak. Jeg mener det ikke er jeg som har gjort noe ulovlig, sier hun til NRK.no.

Vil heller i fengsel

Kvamme har også tatt bøtene til retten, og vil heller ta fengselsstraff enn å godta bøtene.

LES OGSÅ: 30 politifolk mot to aksjonister | Mastene skremmer ikkje turistene

– Når prinsippet mitt om ikke å betale er på grunn av at jeg mener jeg ikke har gjort noe kriminelt, så har jeg valgt å takke nei. Jeg vil ikke betale for noe jeg mener var helt nødvendig å gjøre, sier Kvamme.

Anita Aalvik i Hardangeraksjonen har forståelse for at Kvamme ikke vil ha hjelp, men sier at muligheten fortsatt vil være der.

– De kommer til å få sjansen til ta imot sin del igjen, når alle sakene har vært igjennom rettssystemet, sier Kvamme.