Nato-soldater skal bruke ullundertøy fra Bergen

– Dette er en voldsom anerkjennelse, sier direktøren på ullfabrikken Janus om den treårige avtalen med den store militærallianse.

Arne Fonneland og Janne Vangen Solheim

TRAVEL FABRIKK: Det er travle tider for Janusfabrikken, som skal produsere store mengder ullundertøy for Nato. Her er administrerende direktør Arne Fonneland og konsernsjef Janne Vangen Solheim ved en tidligere anledning.

Foto: Janus

På Janusfabrikken i Arna går maskinene for fullt, etter at bedriften har sikret seg en kontrakt som gjør at de skal levere ullundertøy til militære styrker i alle Nato-land.

– Vi har jo visst dette siden august, men vi fikk først i går lov å gå ut med det, sier Arne Fonneland, administrerende direktør i Janus, til NRK i dag.

– Vi skal levere til de landene som har noen form for vinteraktivitet som gjør at de trenger denne typen produkter. Det er i praksis alle landene, sier Fonneland.

Kontrakten gjelder leveranser i tre år, med mulighet for å forlenge med ytterligere to år.

Vi har aldri vært borti en så omfattende testing før. Så da er det ekstra kjekt å få avtalen i havn til slutt,

Arne Fonneland, direktør hos Janus

– Voldsom anerkjennelse

Nyheten ble først omtalt av Bergensavisen.

– For Janusfabrikken er dette er en voldsom anerkjennelse, og det er en internasjonalisering sammenlignet med det vi har drevet med hittil. Vi blir aktuelle i flere land, sier han.

Nato-øvelse i Litauren

ØVELSE: Soldater fra Nato-land skal bruke ullundertøy fra Janus når de trener i kjølig vær.

Foto: Mindaugas Kulbis / Ap

Lang testperiode

Produktene til Janus har vært gjennom omfattende testing, før avtalen ble inngått.

– Det spesielle ved denne avtalen er at de brukte veldig lang tid på å teste ut en uhorvelig mengde klær. Vi har aldri vært borti en så omfattende testing før. Så da er det ekstra kjekt å få avtalen i havn til slutt, sier Fonneland.

Fonneland forteller at det ikke er store forskjeller på ullundertøyet som lages for Nato og de vanlige produktene.

– Det er det vanlig ullundertøyet vi lager. Det holder varmen og har god kvalitet. Også er det noen krav knyttet til at det skal være flammesikkert, men det er vi vant til fra industribedriftene vi leverer til, sier

Næringsråd: – Svært imponerende

Næringspolitisk sjef Atle Kvamme i Bergen Næringsråd er imponert over kleskontrakten og Janus.

– Det er kjempespennende at en lokal bedrift med sterke tradisjoner har klart å etablere seg så godt i store markeder. Det er en bedrift som har jobbet knallhardt og strategisk over lang tid, så all ære til ledelsen og de ansatte, sier han.

Han mener Janus har jobbet smart.

– De har greid å kombinere sin tradisjonelle historie og sitt varemerke med å satse offensivt i nye markeder og å tenke nye måter å produsere på, sier Kvamme.

Må ansette flere

Fonneland forteller at oppdraget er så stort, at de per i dag ikke har nok ansatte til å produsere klærne.

– Vi har allerede ansatt noen, og må nok ansette enda flere. Og det gleder vi oss til. Noe av det kjekkeste vi gjør er å kunne sette flere i arbeid, sier han.

Janus har levert ullundertøy til forsvaret i flere ganger tidligere, men avtalen med Nato skjer ifølge Unneland uavhengig av det bedriften har gjort tidligere.