Kampen som har skapt spekulasjoner i 30 år

For 32 år siden slapp Varegg inn ni mål og hjalp storebror Brann med opprykk til 1. divisjon på dramatisk vis. I kveld møtes de igjen i 1. runde i cupen.

Varegg - Brann fra 1982

JUBEL OG FORTVILELSE: Kjell Rune Pedersen på Brann scoret mange mål i kampen mot Varegg. Til høyre fortviler Audun Fosse på Varegg etter 7-1-selvmålet, mens Branns Ingvar Dalhaug jubler.

Foto: Jan M. Lillebø / Bergens Tidende

– Det jeg husker best var at det var smekk fullt og alle heiet på Brann. Det var litt spesielt for oss når vi var på hjemmebane.

Audun Fosse kan ikke glemme kampen 10. oktober 1982. Lillebror Varegg tar imot Brann på hjemmebane på Krohnsminde ved Danmarks plass.

Det er siste serierunde i 2. divisjon, nest øverste nivå den gang. Før kampen er det klart at Varegg rykker ned fra 2. divisjon, mens Brann trenger seier for å ha mulighet til å passere Steinkjer og bli klar for opprykk til 1. divisjon.

Målkalas og opprykksdrama

Kampen skal etter hvert utvikle seg til et nervedrama uten like. Steinkjer vant sin kamp 2-0, og bergenserne trengte åtte mål for å få opprykket.

Jeg har forsøkt å tenke på det i etterkant, på om Varegg ikke la alt i det.

Dommer Roald Håvåg
Brann-jubel etter opprykk i 1982

BRANN-JUBEL: Brann kunne juble etter kampen i 1982. Men var det fair play som gjorde at de vant 9–1 – akkurat nok til å rykke opp?

Foto: Jan M. Lillebøe / Bergens Tidende
Roald Håvåg

DØMTE KAMPEN: Roald Håvåg har tenkt mange ganger på kampen han dømte i 1982. – Det var et enormt engasjement på og av banen, sier Håvåg.

Foto: Privat

Når dommer Roald Håvåg fra Baune blåser i fløyten etter 90 minutter har Brann klart det utrolige. Fra en 3-1-ledelse til pause kjører de over Varegg i andre omgang og vinner kampen 9–1. Åtte mål er akkurat nok til å rykke opp.

Audun Fosse ble ufrivillig en sentral skikkelse i nedsablingen. Som midtstopper ble han fraløpt og lurt av Branns Kjell Rune Pedersen og Ingvar Dalhaug gang på gang.

– Det var et mareritt. I andre omgang var det press hele veien og enveiskjøring, sier Fosse.

Han scoret også 7-1-målet selv. For Brann – i eget nett.

Spekulasjoner i 30 år

I kveld møtes Brann og Varegg igjen, i første runde i cupen. Og når det nå nærmer seg kampstart, våkner gamle spekulasjoner til live igjen.

Var det tilfeldig at naboklubben Varegg slapp inn akkurat nok mål til at Brann rykket opp? Var det en hjelpende hånd fra lillebror når Brann scoret tre mål i kampens tre siste minutt?

– Jeg har forsøkt å tenke på det i etterkant, på om Varegg ikke la alt i det. Det var jo et selvmål på slutten, sier Roald Håvåg.

Baune-karen var dommer i det dramatiske oppgjøret. Han har hørt spekulasjonen før: Var det rent spill?

– Det var stappfullt på stadion. Kampen forløp veldig greit, og for min del var det bare en vanlig kamp. Jeg visste ikke da jeg dømte at Brann måtte vinne med så og så mange mål.

– Men det jeg merker var at engasjementet var at engasjementet var enormt. Jeg har aldri vist vekk en trener i min karriere, men det gjorde jeg i denne kampen. Branns trener Arne Mokkelbust var så enormt engasjert at jeg måtte be ham sette seg på tribunen, forteller Håvåg.

Skapte overskrifter

I bergenspressen dagen etter kampen manglet det ikke på spekulasjoner. Under overskriften «– Dette lukter» var det en bitter Steinkjer-oppmann Einar Asp som ble intervjuet.

– Dette lukter betenkelig. Mer er der ikke å si om saken, sa han til Bergensavisen.

– Avtalt spill, sa han til Bergens Tidende.

BT hadde dette dementiet fra begge lag på forsiden: «NEI – Brann fikk ikke Varegg-hjelp».

Bergensavisen 1982

– LUKTER: Slik så Bergensavisen ut dagen etter kampen. Steinkjer-oppmannen raste og mente det hele stinket lang vei.

Foto: Magne Turøy / Bergensavisen (BA)

Avviser alt

Audun Fosse har gått i gangene i Varegg siden 1982, og er i klubben fremdeles. I dag stiller han som vakt når Brann kommer på besøk igjen. Der kommer han ikke til å innrømme at de hjalp Brann til opprykk for 32 år siden.

– Som Varegg-gutt kan jeg ikke si at vi gjorde det. Vårt mål den gangen som nest beste klubb i Bergen var hele tiden å komme nærmere Brann.

Rikard Norling

FØRSTE MØTE MED CUPEN: Brann-trener Rikard Norling får sitt første møte med den norske cupen - og andre klubber i bergensfotballen - i kveld.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Vi visste vi ville rykke ned. Om de rykket opp ville avstanden bare bli enda større, sier Fosse i dag.

Han får støtte av dommer Håvåg. Når alt kommer alt ikke tror det ligger noe i spekulasjonene som har svirret rundt kampen.

– Med hånden på hjertet må jeg si at Varegg la alt de kunne i det. Jeg syns ikke de la seg bakpå, og de kjempet til siste slutt.

– Blir tøft i kveld

I kveld er det et helt annet styrkeforhold mellom de to lagene. Varegg rykket ned i divisjon etter divisjon på 80-tallet, og har ligget i 3. og 4. divisjon de siste årene.

Varegg håper på mellom 1700 og 2000 tilskuere i kveld. Fra sidelinjen tror Audun Fosse Varegg skal slite med byens favorittlag.

– Det blir tøft i dag. Å vinne skal bli veldig vanskelig, utfordringen blir å skape litt selv.

– Så får vi håpe det er Brann som blir litt stresset denne gang.