Hopp til innhold

Møt motbakkekongen

22 år gamle Torbjørn Ludvigsen kom fra intet og knuste all motstand under Stoltzekleiven Opp i fjor. Nå skal han kjempe om førsteplassen igjen.

Video 16262a32-0b3c-40ac-8cd3-81d3a8b619b9.jpg

– Jeg er veldig glad i å ha et mål, komme meg opp på en topp, nydelig utsikt og så liker jeg å ha det litt vondt.

Torbjørn Ludvigsen

SPREK: Torbjørn Ludvigsen

Foto: NRK

Lørdag skal Torbjørn Ludvigsen prøve å gjenta fjorårets suksess. Da kom 22 åringen fra intet og vant Stoltzekleiven Opp. Nå blir han nevnt i samme åndedrag som Stoltzekongen Jon Tvedt. Det hadde Ludvigsen aldri trodd skulle skje...

LES: Overraskende Stoltzen-vinner

– Han er et stort forbilde og har en fabelaktig tid. Helt imponerende.

I fjor løp Ludvigsen på 8 minutter og 22 sekunder. Jon Tvedts rekord på 8 minutter og 13 sekunder står fremdeles.

LES: Nok en Stoltze-seier for Tvedt | Klar for 800 trinn

Freder Stoltzen-rekord

Jon Tvedt

STOLTZEKONGEN: Jon Tvedt

Foto: Torje Bjellaas / NRK

Og rekorden blir stående, forklarer Owen Westergård, løpsleder for Stoltzekleiven Opp.

– Nå har det vært store utbedringer i Stoltzen. De har fikset på trappetrinnene, de har fikset der det har vært stygt og litt vanskelig å løpe.

Særlig på begynnelsen av traseen er løypen synlig bedre enn tidligere. Her er det lagt et gruslag som kan gi nye løpere bedre forutsetninger, mener Westergård.

– De som springer fort vil ha en god fordel i begynnelsen og når ingen har klart å slå Jon Tvedts rekord til nå så har vi valgt å frede den.

Bergenseren Jon Tvedt var selve kongen av Stoltzen. Motbakke- og orienteringsløperen vant flere NM-titler og var en ledende motbakkeløper i inn- og utland. Tvedt døde under en treningstur 11. januar 2009.

Gular-IL-løperen er hedret med plakett i Stoltzen-traseen. Nå gjenstår det å se om Ludvigsen eller andre løper fortere enn Tvedt i den nye løypen. Løpslederen er ikke sikker på om det blir ny rekord i Stoltzekleiven Opp 2011.

– Det kan være at de som spurter i begynnelsen sprenger seg før de når toppen.

Årets trekkplaster?

Liv Signe Navarsete

SPREK? Liv Signe Navarsete løper Stoltzen for første gang.

Foto: Aleksander Andersen / Scanpix

En av de som skal springe opp de 313 høydemetrene er Liv Signe Navarsete. Kommunal og regionalministeren legger ut i løypen fra Fjellveien klokken ti på halv ti lørdag morgen.

– Det er vel første gang vi har en statsråd på startplass.

Løpsleder Westergård har god tro på Navarsete.

– Hun har jo vist seg som en «stayer» og en tøffing, så jeg tror formen hennes er godt over middels, siden hun tør å bli med.

Stoltzekleiven Opp 2011 har flere kjente navn på startlisten; Tarjei Bø, Oddbjørn Hjelmeseth og Alexander Dale Oen, for å nevne noen.