Hopp til innhold

Moren fant Monika (8) død hjemme

NORDHORDLAND TINGRETT (NRK): Da Kristina Sviglinskaja kom hjem fra jobb om ettermiddagen 14. november 2011, fant hun datteren Monika med et belte om halsen. Hun forsøkte desperat å sjekke om datteren fortsatt pustet, men åtteåringens kropp var livløs.

Gangen Monika

HER BLE HUN FUNNET: Aktor Benedicte Hordnes viste i retten frem dette bildet fra åstedet.

Foto: politiet

– Kristina sjekket pulsen på høyre side, men Monikas kropp var da kald og stiv, sier aktor Benedicte Hordnes under første dag av rettssaken etter Monikas død.

Aktor forteller at Kristina løp ut av leiligheten og ropte etter hjelp. Hun ringte en venninne, som varslet politiet. Naboen på Berge i Sund kommune, hvor Kristina og Monika bodde, var den første som kom til stedet.

Da fant han Kristina sittende på gulvet i gangen med datteren liggende i fanget. Moren hadde pakket åtteåringen inn i en dyne.

I retten mandag la aktor frem et bilde som viser gangen hvor Monika ble funnet hengt. I gangen ligger en sort og hvit dyne – dynen som Kristina la over sin døde datter.

På tiltalebenken sitter 34 år gamle Donatas Lukosevicius, tiltalt for drap på Monika under særdeles skjerpende omstendigheter.

Ubesvarte anrop fra Monikas mobiltelefon

Aktor gikk mandag gjennom hendelsesforløpet mandag 14. november 2011, da åtte år gamle Monika Sviglinskaja ble funnet død av moren Kristina i deres hjem på Berge i Sund, utenfor Bergen.

– Denne saken er spesiell. Den har en spesiell forhistorie, som det må sies noe om, sa Hordnes innledningsvis, med henvisning til at dødsfallet først ble henlagt som selvdrap, før en lang kamp til slutt førte til gjenopptakelse.

Hordnes fortalte at Monikas mor dro på jobb på Sotra Fiskeindustri om lag klokken 6.30 om morgenen novemberdagen i 2011. Monika lå og sov, ettersom hun skulle være hjemme fra skolen på grunn av forkjølelse.

Kristina stemplet inn på jobben klokken 06.51, etter å ha byttet til arbeidstøy. Hun la mobilen igjen før hun gikk i gang med arbeidet, i tråd med regelverket på arbeidsplassen.

Da hun sjekket mobilen i første pause, hadde hun syv tapte anrop fra datteren, alle mellom klokken 08.40 og 08.45. Ett av anropene gikk til mobilsvar, men det var ingen stemmer eller lyder i meldingen.

Etterforskning

ÅSTEDET: I kjelleretasjen på dette huset ble Monika funnet død.

Foto: Remi Presttun, Bergensfoto.no

Knust glass i ytterdøren

Kristina forsøkte å ringe datteren opp igjen i flere pauser i løpet av arbeidsdagen. Klokken 14.57 stemplet hun ut fra jobb, og kjørte hjemover klokken 15.10. Om lag ti kilometer og 15 minutter senere ankom Kristina huset på Berge i Sund.

Der oppdaget hun at glasset i ytterdøren var knust. Tresprossene på glassdøren var fjernet. Ytterdøren var lukket igjen, men ikke låst. I gangen lå det en øks og en klut.

Da hun gikk inn i leiligheten, fant hun datteren hengt i et belte.

Monika Sviglinskaja sitter i en båt sammen med moren Kristina

SAMMEN MED MOREN: Monika (8) og Kristina Sviglinskaja.

Foto: Privat / NTB scanpix

Kjørt til legevakten med pustevansker

Politiet kom til stedet klokken 16.11. Moren forklarte seg i en politibil utenfor leiligheten, før hun ble kjørt til legevakten. Ifølge aktor var hun sterkt preget og hadde pustevansker. Senere samme kveld og natt gjorde politiet flere avhør av moren.

Politiet gjorde også en rekke tekniske undersøkelser. De fant ikke DNA-spor på inngangsdøren, men slo fast at det var mulig å vri om låsen ved å stikke armen gjennom det lille hullet som var laget i glasset.

Monikas mobiltelefon er aldri blitt funnet. Undersøkelser som ble satt i gang to uker etter dagen Monika ble funnet død, tyder på at den ikke har blitt brukt i ettertid.

– En velfungerende og livsglad jente

For å finne ut om det var noe som tydet på at åtteåringen kunne tenkes å ha tatt sitt eget liv, avhørte politiet vitner fra omgangskretsen, blant annet Monikas lærer.

– Svarene de fikk var tvert imot at Monika var en velfungerende og livsglad jente, sier Hordnes.

Likevel ble saken altså henlagt som selvdrap, frem til etterforsker Robin Schaefer og bistandsadvokat Stig Nilsen kjempet gjennom en gjenopptakelse i 2014.

– Det var da en bevisst strategi at etterforskere fra voldsseksjonen i Bergen sentrum og fra Fjell og Sund lensmannskontor, som tidligere hadde jobbet med saken, ikke skulle delta i den nye etterforskningen, sier Hordnes.

Aktor Benedicte Hordnes i Monika-saken

AKTOR: Benedicte Hordnes.

Foto: Hommedal, Marit / NTB scanpix

Fire teorier

Det nye etterforskningsteamet, bestående av politifolk fra Hordaland og Kripos, jobbet ut fra fire ulike teorier for hvordan Monika mistet livet:

  • Selvdrap og arrangert innbrudd.

  • Moren drepte Monika.

  • Donatas Lukosevicius drepte Monika.

  • En ukjent gjerningsmann drepte Monika.

– Men etterforskerne tok utgangspunkt i at hun var drept, fordi det så ut til å hadde vært et innbrudd, Monikas mobiltelefon var borte, og det var borttatt smykker og parfyme, sier Hordnes.

Mener Monika-tiltalte satt på unik informasjon fra åstedet

I sitt innledningsforedrag redegjorde Hordnes for flere truende meldinger Kristina Sviglinskaja mottok i ulike perioder, og som politiet mener det var Lukosevicius som sendte under fiktive navn.

Deler av innholdet kan ikke ha vært kjent for andre enn gjerningsmannen, mener aktor.

Tre måneder etter dødsfallet fikk moren en Facebook-melding fra en som hevdet han visste hva som hadde skjedd, og at det var stjålet smykker og en parfyme av merket «Million» fra åstedet.

På det tidspunktet var åstedet fortsatt avsperret. I mars 2012 drar Monikas mor tilbake til leiligheten, og oppdager da at parfymen faktisk er borte.

Hun fortalte til politiet at hun hadde kjøpt parfymen sammen med tiltalte juli 2011, noe som har blitt bekreftet av senere etterforskning.

Politiet har koblet Facebook-kontoen til tiltalte, noe han nekter for.

Mottok trusler fra egen e-post

Kristina mottok flere truende meldinger i perioden juni-oktober 2011, som politiet mener stammer fra tiltalte.

Moren ble blant annet forsøkt presset til å betale 38.000 kroner. Politiets etterforskning har vist at flere av meldingene kom fra Kristinas egen e-post-konto. De mener derfor det er sannsynlig at tiltalte sto bak, i og med at han han hadde kjennskap til passordene.

Etter å ha byttet passord, kom det nok en melding, men denne gang fra en annen avsender. Etter å ha tatt opp meldingene med tiltalte, flyttet han ut i oktober 2011.

Følg saken direkte her:

DNA-spor står sentralt

Lukosevicius nekter straffskyld og var tilsynelatende i godt humør da han ankom rettslokalet i Nordhordland tingrett mandag morgen. Tiltalte ble avhørt både 15. og 18. november 2011. Han avga en prøve som ble brukt til DNA-analyse, men Folkehelseinstituttets gamle metode ga ingen treff opp mot funnene på stedet.

Nye analyser har imidlertid gitt flere treff på Monikas hud og klær. Det avgjørende spørsmålet er om DNA-sporene på Monika kan ha kommet som følge av oversmitte av spor som lå igjen etter at tiltalte bodde i leiligheten, eller om de er påført direkte.

Britiske eksperter slår fast at det sistnevnte er mest sannsynlig, men Lukosevicius' forsvarer Aasmund Sandland vil argumentere for at dette ikke kan brukes som fellende bevis.

– De sier at det er veldig sterkt sannsynlig at det mannlige DNA-et stammer fra tiltalte, og at det er fra tiltalte, sier Hordnes.