Hopp til innhold

Mistet førerkortet etter å ha innrømmet hasjbruk

Et titalls ungdommer som ble tatt i narkoaksjonene i Bergen i vinter, er fratatt førerkortet på bil.

montasje beslag

BESLAG FØRSTE AKSJONSDAG: Dette er noen av beslagene politiet gjorde i narkoaksjonene i februar.

I februar i år gikk politiet i Bergen til storstilte aksjoner på skoler i Bergen. Første dagen ble 27 personer pågrepet og siktet for befatning med narkotika. I tillegg til de 27 ungdommene, hadde politiet ni andre personer i varetekt i samme narkotikaopprulling. Da aksjonsuken var omme var nærmere 40 pågrepet.

Størst oppmerksomhet fikk stortingsrepresentant Erik Skutle, som trakk seg fra alle verv i partiet etter at det kom frem at han var blant de siktede.

– Hasjbruk ikke forenlig med førerkort

De fleste som ble pågrepet i aksjonene slapp straff mot at de gjennomførte avrusing, og tok imot hjelp fra psykiatrisk ungdomsteam.

Men i juni fikk flere av de narkotatte ungdommene brev fra Fellesforvaltningsenheten i Hordaland politidistrikt. Det skriver Bergens Tidende. I ett av brevene står det ifølge avisen at på grunn av at det er innrømmet bruk av marihuana blir førerkortet inndratt.

«Det at De har brukt marihuana over en lengre periode, fra 2013 til 2014, vitner om at deres bruk ikke er forenlig med å inneha førerretten til motorvogn.»

Må bevise rusfrihet i et år

Flere av ungdommene skal også ha blitt nektet å ta oppkjøring til førerkort på bil. Politiets forvaltningsavdeling sier til avisen at det er etter instruks fra Politidirektoratet og en dom fra Borgarting lagmannsrett som gjør at de narkotatte ungdommene mister eller ikke får ta førerkort.

– Så gjøres det en skjønnsmessig helhetsvurdering i hvert tilfelle, sier jurist Kirsti Fürstenberg til bt.no.

For å få førerkortet tilbake, må ungdommene dokumentere at de har vært rusfrie i ett år.