Måtte røpe hemmeligheten for mann og barn

Da Erna Solberg spurte Monica Mæland om hun ville bli næringsminister, fikk Mælands arvtaker som byrådsleder i Bergen vite om det på én betingelse: «Dette må du holde hemmelig!»

Ragnhild Stolt-Nielsen og Monica Mæland

FIKK NY JOBB I GÅR: Ragnhild Stolt-Nielsen ble ønsket velkommen som byrådsleder av næringsminister Monica Mæland, som selv har vært byrådsleder i Bergen i nær ti år.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

Bergens ferske byrådsleder sier hun er svært fornøyd med hemmeligholdet av jobbskiftet, som først sprakk da mediene tirsdag fikk snusen i at Monica Mæland skulle bli landets nye næringsminster . Selv hadde Stolt-Nielsen visst en god stund hva som var i emning.

Fikk beskjeden på Bystasjonen

– Monica og jeg hadde hatt samtaler, hvor hun spurte om jeg kunne tenke meg jobben som byrådsleder dersom hun selv kom i regjeringen. Det takket jeg ja til, forteller 44-åringen.

Så kom telefonen fra Mæland.

«Nå har jeg snakket med henne. Jeg blir minister. Da blir du byrådsleder»

– Der stod jeg på Bystasjonen og ventet på at smoothien til mine barn skulle bli ferdig, samtidig som jeg tenkte «Å, Gud!».

Beskjeden fra Mæland og Erna Solberg var klar: Dette skal holdes hemmelig.

– Men jeg var jo nødt til å si det til min mann og mine barn, for dette medfører jo en veldig endring i hjemmet, forteller byrådslederen.

Hemmeligheten sprakk

Det tok ikke lang tid før hemmeligheten sprakk, om enn i forholdsvis kontrollert former.

– Mandag fikk min datter på ni år spørsmål fra læreren sin om mamma skulle få ny jobb. «Ja», svarte hun, «men det er hemmelig!».

Selv svarte Høyre-politikeren svært rundt og lite matnyttig på alle spørsmål om både sin egen og Mælands jobbsituasjon helt frem til utnevnelsen av Mæland ble bekreftet onsdag.

– Egentlig syns jeg vi var grådig gode til å holde det hemmelig. Det ble ikke så mye spekulasjon rundt Monica før det sprakk i avisene på tirsdag, sier Stolt-Nielsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Næringsminister Monica Mæland og avtroppende næringsminster Trond Giske

HEMMELIGHOLD: Først dagen før utnevnelsen fikk pressen nyss i at Monica Mæland skulle bli næringsminster. Her får hun blomster av avtroppende statsråd Trond Giske.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Kan være streng og hissig

Venner og kjente beskriver den nye byrådslederen som kvikk, intelligent og en dame som setter stor pris på humor i hverdagen. En kollega omtaler henne som «den morsomste jeg vet om». Selv betegner hun seg som streng og hissig.

–Jeg er opptatt av at vi skal holde oss til dagsorden når vi har møter. I tillegg kan jeg være veldig direkte. Der må jeg nok jobbe litt med personligheten min. Jeg kan nok oftere tenke meg om i litt mer enn ti sekunder, innrømmer hun.

I anledning jobbskiftet, byr hun også på følgende oppklaring om en episode det kan bli stilt spørsmål ved.

Krøp i gangene på danskebåten

– Hvis noen har observert meg krypende rundt i gangene på danskebåten, så stemmer det. Forklaringen er at jeg ble bitt av en hoggorm på stranden i Danmark, og foten min var både hoven og blå. Jeg måtte krype, rett og slett fordi jeg kom meg ikke fram med foten.

– Jeg følte meg grådig teit, det var ufattelig pinlig, men jeg hadde ikke noe alternativ, sier Stolt-Nielsen.