Hopp til innhold

Mann dømt for grov hvitvasking etter seks års saksbehandling

Mannen i 20-årene ble dømt for grov hvitvasking, men slipper å sone i fengsel. Årsaken er at det tok seks år før dommen kom.

Erik Lea

Det har gått seks år siden den kriminelle handlingen ble gjort. Dommen falt forrige uke, forteller forsvarer Erik Lea.

Foto: Marthe Synnøve Johannessen / NRK

Retten mener at hvitvaskingen var så grov at han burde straffes med ett år bak murene.

Men nå slipper mannen i 20-årene å sone i det hele tatt.

Det har nemlig gått seks år og to måneder fra den kriminelle handlingen skjedde, til dommen kom på plass.

– Saksbehandlingstiden i denne saken burde vært et halvt år, maks, sier forsvarer i saken, Erik Lea.

Haugaland og Sunnhordland tingrett.

Mannen visste at pengene stammet fra en straffbar handling, og har dermed utvist forsett i forhold til handlingen, mener retten.

Foto: Jan Kåre Ness / NTB

Lang liggetid

Det er Haugaland og Sunnhordland tingrett som nå har dømt mannen til 120 dagers betinget fengsel for grov hvitvasking.

I 2017 ble han bedt om å ta imot nesten 1,2 millioner kroner fra en venn av ham. Han forstod at pengene kom fra en straffbar handling, men gikk med på dette siden han skulle få en andel på 10 prosent av pengene selv.

Deretter fordelte han pengene til ulike kontonummer som han hadde fått tilsendt.

Mannen ble siktet noen måneder etterpå, men ble ikke avhørt før i 2019.

Deretter skulle det gå fire og et halvt år før dommen falt. Mannen har erkjent seg skyldig under hovedforhandlingene, og saksbehandlingstiden gjorde at mannen fikk en mildere straff.

Haugaland og Sunnhordland Tingrett, Gulating lagmannsrett

Mannen har erkjent seg skyldig under hovedforhandlingene, men har forklart at han følte seg dels presset av folk i omgangskretsen til å gjøre dette, samtidig som at han hadde dårlig økonomi på tidspunktet.

Foto: Beate Oma Dahle / NTB

I dommen kaller tingretten saksbehandlingen for «et åpenbart brudd» på menneskerettighetene.

De viser til artikkel seks i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen, som sier at enhver har rett til en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid ved en uavhengig og upartisk domstol opprettet ved lov.

Det har stor betydning for tiltalte at det har tatt så lang tid, ifølge Lea. Han mener at man sliter med å komme seg videre når man går og venter på at det kommer en sak i retten.

– Folk ønsker jo å gjøre opp for seg, og det fikk han først mulighet til å gjøre nå, seks år etterpå.

Ble liggende av flere grunner

– Hvordan kan en sak ligge så lenge?

Det var flere personer som var siktet i denne saken. En del av dem dro ut av Norge, og sakene mot dem ble utsatt da vi ikke kjente oppholdssted til de fleste andre siktede, sier Angjerd Kvervenes, som var påtaleansvarlig i saken før hun gikk ut i permisjon fra politiet.

Aktoren som hadde saken i retten, Elin Kongestøl, er uenig i at den har ligget i seks år. Hun mener at det ikke foreligger det som defineres som «liggetid» i seks år.

Hun la til grunn en liggetid beregnet fra november 2019, frem til september 2023. Det vil si en liggetid på tre år og ti måneder. Imidlertid oppfattet retten liggetiden som lengre enn det påtalemyndigheten la til grunn.

Bilde av Elin Kongestøl

Elin Kongestøl er politiadvokaten i saken.

Foto: Politiet

Det er flere grunner til at saken har tatt så lang tid.

– Det skyldes flere ulike omstendigheter. Etterforsker døde midt under dette, og påtaleansvarlig i saken sluttet i politiet. Men det burde vært folk som overtok denne saken, for den var meget enkel, sier Lea.

Retten ser ikke at det finnes noen god grunn til at saken har fått ligge i så mange år.

– Det er ikke opplyst noen forhold for retten som verken forklarer eller rettferdiggjør denne lange tidsbruken i saken, står det i dommen.

Les også Lova å ta hand om rusa kvinne – dømd for valdtekt

Sogn og Fjordane Tingrett

Ønsket ubetinget fengsel

Tross den lange liggetiden, ba påtaleansvarlig om 120 dagers fengsel, hvorav 60 av de skulle være ubetinget.

Det fremgår av rettspraksis at utgangspunktet for straff for hvitvasking av tilsvarende beløp er noe over 1 år ubetinget fengsel. Reduksjonen i totalstraff utgjorde dermed totalt cirka 8 måneder. I tillegg var påstanden at noe av dette kunne gjøres betinget, sier Kongestøl.

Retten legger til grunn at liggetiden for saken er svært betydelig, og dømmer derfor mannen til en betinget dom, ikke soning i fengsel.

Lea reagerer på aktors forslag.

– Det er helt hårreisende. Min klient skal ikke inn og sone for dette over seks år etterpå, når han i dag har kommet ut av dette uheldige miljøet og etablert familie.