Mange drømmer om å ha gruppesex

Hver tredje nordmann vil ha med seg en tredje person i sengen. Linda er en av dem som har prøvd det.

Gruppesex

MER VANLIG: Gruppesex er noe mange fantaserer om, og stadig flere har prøvd. (Illustrasjonsfoto)

Foto: SCANPIX

33 år gamle Linda kommer fra et lite tettsted, har solid utdanning, godt betalt jobb og er for tiden singel. Samtidig har hun et åpent forhold til sex. For fem år siden hadde hun gruppesex for første gang, på et hotell. Hun kjente kvinnen fra før, de hadde møttes på nett og hatt sex sammen tidligere. Mannen hadde hun aldri sett før.

- Det var ikke planlagt at vi skulle ha sex alle tre. I utgangspunktet skulle vi bare drikke litt og prate, men så bare skjedde det. Kjapt og uten noen følelser. Det var både moro og bra. Jeg har aldri angret, sier kvinnen, som siden har hatt trekantsex ytterligere to ganger. Alle ganger med samme kvinne, men hver gang med forskjellige menn.

Selv om Linda er forholdsvis åpen om sine seksuelle erfaringer, ønsker hun ikke å stå frem med bilde eller fullt navn, først og fremst av hensyn til familie og jobben.

LES OGSÅ: Sex med ti gir knute i lua

- Kjenner noen som har gjort det

Gruppesex er en nordmenns mest vanlige sexfantasier. Hele 34 prosent fantaserer om å prøve det, og 12 prosent har satt fantasien ut i livet, ifølge tall fra RFSU (2010).

Statistikk gruppesex

- Én av ti, det er ganske mange. Det betyr at jeg mest sannsynlig kjenner noen som har gjort det, sier Pia Dailey Christoffersen (22), kjent fra NRK-serien «Trekant».

Pia Dailey Christoffersen

IKKE FRISTET: Pia Dailey Christoffersen lot seg ikke friste av det hun fikk oppleve.

Foto: Ole Kaland / NRK

LES OGSÅ: Sex med ti gir knute i lua | Gonoré-alarm etter sexorgie | Norgesrekord i gruppesex

I programmets siste episode besøkte hun og de to andre programlederne sexklubben VIP Room i Oslo, hvor de fikk gå rundt og være tilskuere mens klubbmedlemmene hadde sex.

Pia innrømmer at hun ble overrasket både over rensligheten og den store variasjonen i medlemmene.

Men ville hun ha prøvd selv?

- Nei, absolutt ikke. Det var litt kvalmende å være flue på veggen der, for det skjedde ganske mye... sykt. Jeg hadde aldri klart å ta i partneren min etterpå hvis han hadde gjort det, sier Christoffersen.

Hør mer om Pias inntrykk fra swingerskvelden:

Heller ikke Linda (33) vil ha gruppesex når hun er i et forhold.

- Nå har jeg gjort det. Nysgjerrigheten ligger ikke der lenger. Å prøve ut ting som singel, er én ting. Men når man er forpliktet til noen i et forhold, er moralen min en helt annen, sier hun.

Forsker: - Risikosport

2 av 3 som prøver gruppesex er menn

TO AV TRE ER MENN: Ifølge forskere er det ikke uvanlig at kvinner blir overtalt av sine menn.

Foto: NRK

- Gruppesex blir gjerne fremstilt som lek og moro. På en måte stemmer det, men det kan også sette i gang krefter som man ikke er klar over, som kan være ødeleggende for et forhold, sier psykolog, forsker og familieterapeut Frode Thuen.

Seksuell eksperimentering med flere partnere er noe han ikke sjelden støter på under samtaler med par som sliter med forholdet.

- Jeg har sett flere eksempler på at par har gått fra hverandre som en direkte konsekvens av partnerbytte eller gruppesex. Damene har ofte bad feelings i etterkant, og det er gjerne mannen som har presset det igjennom. De ser det gjerne som krydder i hverdagen, men oftest gjør det vondt verre, sier Thuen.

- Ja, det er en risikosport, sier psykolog og spesialist i klinisk sexologi, Elsa Almås.

- Men jeg vet om par som har hatt glede av det. Helt avgjørende er at de er trygge på hverandre, åpne om det som skjer, og at det er null hemmelighetskremmeri i etterkant. Ellers kan det dukke opp forestillinger om at den andre skjuler noe eller tenker noe man ikke har innsikt i, noe som gir grunnlag for sjalusifølelser, sier Almås.

- Mannen er pådriveren

Begge forskerne forteller at menn oftest er mer ivrige enn sine kvinner etter å prøve gruppesex. Inntrykket blir også bekreftet i en undersøkelse fra Folkehelseinstituttet fra 2003, som slår fast at to av tre som har prøvd gruppesex, er menn.

På swingersklubbene er man også obs på at kvinner ofte blir presset eller overtalt til å bli med sine menn på seksuelle eventyr de kanskje ikke er klare for.

- Vi har et begrep som heter «bikkje i bånd». Føler vi at bare den ene er klar, og den andre er blitt dratt med, ber vi dem gå hjem og prate mer gjennom det, sier «Svein», som er med på å drive en av Oslos swingersklubber.

- Folk skal være mentalt klare når de kommer inn i klubben. Dessverre har vi opplevd at den ene parten blir sjalu på den andre. Tre-fire ganger har det endt med vold. Vi føler at vi har et ansvar for bevisstgjøring om hva dette handler om, sier han.

Swinger i alle aldre

«Svein» er pensjonist og sier selv at han har drevet med swinging i over 40 år. Han anslår at flere tusen par har vært innom klubben hans i Oslo, som har holdt det gående siden begynnelsen av 1990-tallet.

- Det typiske paret har vært sammen i fem til ti år, og føler behov for et kick i forholdet. Hos oss er klientellet fra ca. 35 til 60 år, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Video Trekant (Episode 8:8)

BESØKTE SWINGERSKLUBB: Pia Dailey Christoffersen (midten), sammen med Thomas Albertsen Dahlen og Marie Kinge på VIP Room i Oslo.

Foto: Nyhetsspiller

- Alle mulige folk som du aldri kunne tenke deg drev med slikt. Businessfolk og familiefolk. Alderen på den klubben vi var på, var fra 25 og oppover, forteller Pia Dailey Christoffersen.

I Bergen fins det en privat swingersklubb, som selv oppgir å bestå av 12 par, syv kvinner og ti menn i alderen 20 til 55 år. Klubbene er likevel ikke den mest vanlige arenaen for gruppesex. Trekanter, partnerbytte og swinging skjer mest i private hjem, enten det er organisert eller spontant.

Internett er den viktigste arenaen for folk som aktivt oppsøker slike eventyr, og det finnes en rekke norske nettfora hvor par og single kan møtes.

Frode Thuen

ADVARER: Psykolog, forsker og terapeut Frode Thuen

Foto: NRK

Blant Frode Thuens klienter, er gruppesex i parforholdet mest vanlig hos folk i moden alder, fra 40 og oppover. Det samme inntrykket har Elsa Almås, som sier det oftest er ressurssterke par som er fornøyd med utseendet som har lyst å krydre sexlivet på denne måten.

- Single kan få blåmandag

- Hva er det som gjør at tanken om gruppesex appellerer til så mange?

- Det er mer av alt man ønsker seg. Fantasien om gruppesex er arketypisk og helt uavhengig av kultur, og kan fungere erotisk opphissende. Det er da også mange flere som har fantasien enn som faktisk har prøvd det, sier Almås.

Hun forteller at en flørt med gruppesex kan få konsekvenser også for single mennesker.

- For mange kan det skje veldig spontant, gjerne i forbindelse med inntak av alkohol. Da kan man få en blåmandag etterpå, hvis man ikke har kan stå for det man har gjort. Men også ellers kan det skje at man tenker på seg selv som umoralsk, og at dette var noe som føltes helt fremmed, sier Almås.

Frode Thuen mener at eksperimentering med gruppesex også kan få følger for senere kjærlighetsforhold.

- Når man først har gjort noe grensesprengende, får man lyst til å gjøre mer. Det kan stå i skarp kontrast til et monogamt forhold, sier han.

Fikk stilt nysgjerrigheten

Linda (33) tror ikke at gruppesexen hun har vært med på, og eventuelt kommer til å være med på i fremtiden, vil få noen konsekvenser for kommende kjærlighetsforhold.

- Trekant er ikke noe jeg går og tenker mye på. Jeg ser på meg selv som biseksuell, og var nysgjerrig på å prøve sex med en mann og en dame. Nå vet jeg hva det er. Nysgjerrigheten ligger ikke der lenger, sier hun.