Mads (38) svømmer under isen i ti minus

– Noen kommenterer «du er sprø, hvorfor gjør du det?». Men jeg synes det er like sprøtt å ikke gjøre det. Det å leve livet, utforske, ha litt spenning – det har jeg sansen for.

Mads Leonard Holvik

KALDT: – Det var interessant, sier Mads Leonhard Holvik etter å ha svømt under isen på Brakstadvatnet.

Foto: Privat

Mads Leonard Holvik fra Meland nord for Bergen tar isbading ett skritt videre. Lørdag laget han og kameraten to hull i den 15 centimeter tykke isen på Brakstadvatnet på Holsnøy.

Med ti minusgrader i luften, og noe i nærheten av null i vannet, kaster 38-åringen seg uti, og legger på svøm under isen.

– Jeg driver med fridykking, men når du bader om vinteren, i sludd, snø og storm, får du en helt annen opplevelse. Du blir kjent med fjordene og vannene på helt en annen måte, sier Holvik.

Se video i bunnen av artikkelen.

Mads Leonard Holvik

FØR SVØMMINGEN: Mads Leonhard Holvik gjør seg klar til å svømme under isen.

Foto: Privat

– Gir en følelse av at du lever

Holvik, opprinnelig fra Hornindal i Sogn og Fjordane, prøvde isbading første gang da han gikk på skole i Nesna. I fjor høst tok det av.

– Jeg badet i sjø og vann hver dag i syv uker i oktober/november. Men jeg ble usikker på om det var helsefremmende, og kuttet ned til rundt én gang i uken, forteller Holvik.

Isbading kan ifølge forskerne være både helseskadelig og helsefremmende. Holvik gjør det for å komme nært naturen, og føle seg bedre.

– Det gir en følelse av at du lever. Du føler deg bra etterpå. Man blir bevisst på naturen. Det mentale, med å skyve bort tankene og være målrettet, synes jeg også er interessant. Jeg vil absolutt oppfordre folk til å gå ut og bade, ikke bare om sommeren, sier han.

Holvik er likevel klar på at man må være forsiktig.

– Noen kommenterer «du er sprø, hvorfor gjør du det?». Men jeg synes det er like sprøtt å ikke gjøre det. Det å leve livet, utforske, ha litt spenning – det har jeg sansen for. Men man må være forsiktig. Man kan ikke bare gå ut i desember og bade uten å ha gjort det før. Ta det gradvis fra sommeren av, råder 38-åringen.

Sikkerhetsråd for isbadere

Den erfarne isbaderen kommer også med følgende sikkerhetstips og -råd:

  • Alltid ha med deg noen.
  • Fest ett eller to tau godt i kroppen, slik at man kan trekkes opp.
  • Ikke ha for lang avstand mellom hullene (Holvik hadde fem meter).
  • Når det er snø på isen, ser hullet mørkere ut enn isen nedenfra.

– Hvis man får panikk under isen, kan det være veldig farlig. Man må tenke seg godt om på forhånd, understreker Holvik.

Youtube-videoen Holvik har lagt ut av gårsdagens badestunt, avsluttes med at han utfordrer en russisk bekjent til å gjøre det samme.

– Det er en som bor i Canada, som driver med vinterbading. Han har tatt imot utfordringen, så det kommer nok snart et svar fra ham, sier Holvik.

Se videoen:

Oppdatert: Et par dager etterpå kom svaret fra russeren i Canada: