Kvinne (38) døde etter at hus ble truffet av ras

VOTLO (NRK): En kvinne omkom etter et jordras på Osterøy. – Brannmennene fant henne i jordmassene inne i huset, forteller brannvesenets brigadeleder.

Ras Votlo

KVINNE GRAVD FREM: En kvinnelig beboer i dette huset i Sundlandsvegen på Votlo på Osterøy ble gravd frem fra jordmassene og fraktet til sykehus. Familien får tilbud om hjelp fra kommunens kriseteam.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Klokken 06.25 torsdag morgen fikk nødetatene melding om at et bolighus på Votlo på Osterøy var truffet av et jordras.

– Det har gått et ras, gjennom et hus, ifølge innringer. Det er en veldig uoversiktlig situasjon, sa vaktkommandør Håkon Myking ved 110-sentralen til NRK litt før klokken 07.

Det bodde syv personer i huset som ble tatt av raset. Én av disse, en kvinne, var savnet etter raset. Hun ble hentet ut av redningsmannskaper fra Osterøy brannvesen klokken 06.39.

– Hun ble funnet av dem som kom først til raset. De går inn i huset, finner henne i jordmassene, graver henne frem og gir henne hjelp, forteller brannvesenets brigadeleder Tom Berentsen.

Den 38 år gamle kvinnen ble fraktet til Haukeland sykehus. Torsdag formiddag opplyser politiet at livet hennes ikke sto til å redde.

«Kvinnen (38) som ble meldt skadet i morges døde av skadene», skriver Vest politidistrikt i en pressemelding klokken 11.17.

Kvinnens familie blir tatt hånd om av kommunens kriseteam.

– Kriseteamet på Osterøy er koblet inn og tilbyr familien hjelp, sier Berentsen.

Buss med evakuerte etter ras på Osterøy

NABOENE: En buss ble sendt inn i rasområdet for å hente ut beboerne i nabohusene som måtte evakueres. 35 personer ble evakuert. Her ankommer bussen med de evakuerte nabobygden Haus.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Hundre meter langt

Alle nødetater rykket ut til den lille Osterøy-bygden, brannvesenet med klatregruppe og mannskaper fra fire stasjoner.

Raset ble først meldt å være rundt 25 meter langt og syv meter bredt. Men brigadeleder Berentsen sier omfanget viste seg å være langt større da det ble lyst, og de fikk oversikt over situasjonen.

– Det er hundre meter langt og ti meter bredt. Jordmassene har løsnet oppe i skråningen, gått over en vei, og truffet en garasje og litt av et hus. Bakveggen på garasjen er flyttet, og det er store skader på den delen av huset som er truffet, sier Berentsen til NRK.

Vei sperret ved Haus mot Votlo etter ras

FARE FOR NYE RAS: Brannmannskaper fra fire stasjoner rykket ut sammen med politi og helsepersonell. Veien ble sperret fem minutters kjøring unna rasstedet.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Evakuerte naboer

Raset gikk i et boligfelt i Sundlandsvegen. Ingen andre personer er savnet.

Husene står nokså tett i boligfeltet, og Berentsen betegner det som heldig at ikke flere hus ble truffet.

Politiet gikk i 07-tiden i gang med evakuering av naboene.

– Grunnen til det, er at det kan være fare for nye ras. Det er et svært bratt område, sa politiets operasjonsleder Hans-Eirik Thue.

En buss ble sendt inn i området, og fraktet naboene som måtte evakueres bort fra Votlo. 35 personer fra 18 hus er evakuert.

I 14.30-tiden opplyser kommunen at noen av de evakuerte kan flytte hjem.

Geologer og NVE var ved 09.30-tiden på plass for å vurdere faren for nye ras.

– Nå avventer vi tilbakemelding fra dem, sier Berentsen.

Laster kart, vennligst vent...

HUS TRUFFET AV RAS: Et hus i Sundlandsvegen på Votlo på Osterøy ble torsdag morgen truffet av ras.

Gult jordskredvarsel

Preben Vik, som bor noen hundre meter unna rasstedet, forteller at det er satt opp politisperring på veien inn til der raset har gått.

– De stopper bilene to svinger unna. Ingen slipper inn, men naboene evakueres ut av området. Vi fikk beskjed av politiet om at de er redde for at det skal gå flere ras, sa Vik til NRK klokken 07.30.

Store nedbørsmengder de siste dagene har gjort at NVE har gått ut med gult jordskredvarsel for Vestlandet.

Ras Votlo

RASSTEDET: Rasstedet sett fra Ytre Arna, på andre siden av Sørfjorden.

Foto: Svein Harkestad