Flammende kritikk mot den nye ledelsen

BERGEN TINGRETT (NRK): – Jeg holdt på å gå i bakken, men ingen snakket med meg om det. Jeg er helt bestyrtet. Det er sjokkerende.

Helge Jordal i retten

KRITISK: Skuespiller Helge Jordal forsvarte i retten tidligere produksjonsteknisk leder ved Den Nationale Scene, men var derimot svært kritisk mot nåværende ledelse.

Foto: Jørgen Eide / NRK

I dag var skuespiller Helge Jordal en av vitnene i saken der tidligere produksjonsteknisk leder, Øyvind Eskildsen, har saksøkt Den Nationale Scene (DNS). Eskildsen har fått sparken, men krever jobben tilbake.

Helge Jordal var kalt inn som Eskildsens vitne, og snakket varmt om sin tidligere leder.

– Vi har fightet mye i tidligere tider, men det er jo det som er gøy, sa Jordal, før han beskrev sin faglige respekt for mannen som er sparket fra teateret.

– Har aldri vært noe tull

Den Nationale Scene mener all kritikken mot Øyvind Eskildsen internt på teateret, gjorde at han ikke egnet seg i en lederstilling. I retten har det blitt litet opp en rekke årsaker til at DNS til slutt besluttet å gi Eskildsen sparken i desember 2012. Blant annet ble han anklaget for illojalitet, negativ omtale av direktør og teatersjef, manipulering og manglende jobbutførelse.

– Dette er realitvt vanlige oppsigelsesgrunner, men utfordrende å dokumentere. Illojalitet og negativ omtale skjer som oftest muntlig, sa teaterets advokat, Per Christian Eriksen under dag to av rettsaken.

Men Jordal mener selv at det aldri har vært noe problem med Eskildsen som leder.

– Det er mye som foregår på teateret når en forestilling settes opp. Folk skal være på rett sted til rett tid, huset skal være klart, arbeidstider, tariffer, alt skal gå opp. Når Øyvind (Eskildsen) har lagt opp en forestilling, har det aldri vært noe tull, sa Jordal.

Kritiserte nåværende ledelse

Jordal var derimot kategorisk i sin kritikk av nåværende teaterledelse. Kritikken var personlig fra Jordals side, og handlet mye om hans siste forestilling «Førstereis» som hadde premiere i november 2011.

Stykket kom på plakaten igjen før jul året etter, da Agnete Haaland hadde tatt over sjefsstolen. Stykket skulle settes opp også våren 2013, og det er da Jordal mener han ikke ble hørt av ledelsen. På grunn av det han beskriver som en stor psykisk og fysisk belastning å stå alene på scenen i to timer og ti minutter, ønsket han å gjøre stykket fire dager i uken.

– Plutselig så vi at det var lagt ut billetter for salg fem dager i uken i januar, februar og mars uten at det var inngått ny avtale, forklarte skuespilleren i retten.

Da skal han ha gått til direktør Ringstad og sagt fra at han syntes det ble for tøft. Så tøft program at han mente det kunne være farlig.

– Tre ganger meldte jeg fra om at det kunne være farlig, sa Jordal.

Forstår ikke illojalitetsanklagene

Og da februar kom i fjor, toppet alt seg med at han ble syk og måtte forlate scenen.

– Jeg gikk rett i kjelleren. Trodde jo at jeg var ferdig som skuespiller. Poenget mitt er at når man har 43 års erfaring som skuespiller må man få respons når man sier fra til folk som aldri har jobbet i teater, sa Jordal med hevet stemme, og henviste til teaterledelsen.

Jordal ga derimot uttrykk for at han ikke forsto problemstillingen da han ble spurt om han hadde opplevd Eskildsen som illojal.

– Det forstår jeg ikke. Han har brukt to tredeler av livet sitt på teateret. Ikke noe har vært uløst. Han har gjort mye, mye, mye mer enn han har trengt å gjøre. Det kan ikke være illojalt å si fra hvis man burde gjøre ting på en annen måte. Jeg vet at noen har problemer med Øyvind, det har jeg også hatt da vi begge var yngre. Men problemer må man bare løse, vi skal jo spille i kveld!

– Stor respekt for Øvyind

Han fortalte at han hadde hatt sine fighter med Eskildsen, men at det var helt naturlig når man lager teater.

– Å sette opp en produksjon med alt det innebærer av folk, arbeidsavtaler, hus, premiere, det er en kjempejobb å få alt til å gå opp, og ofte må ting legges om. Men det har aldri skjedd når Øyvind har vært der. Jeg har stor respekt for ham som fagmann, sa Jordal.

Helge Jordal var en av de siste vitnene fra Eskildsens side i rettssaken, som avsluttes fredag.