Hopp til innhold

Politiet etterforsker bredt etter storbrann – gikk til sprengstoff-aksjon samme sted i juli

Politiet utelukker ingenting etter den dramatiske brannen i Arna i Bergen i natt. Senest 9. juli i år ble to personer pågrepet, mistenkt for å oppbevare sprengstoff i boligblokken.

Brann på Lone i Arna

TOTALSKADET: Boligblokken på Lone i Arna ble helt overtent og alle beboerne ble evakuert natt til lørdag.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

– Vi har gjennomført flere avhør og vi holder alle muligheter åpne, sier politiadvokat Lene Cecilie Tertnes Christiansen til NRK.

– Er det mistanke om at brannen er påtent?

– Vi etterforsker bredt, men vi vil ikke kommentere dette ytterligere nå.

Ingen kom fysisk til skade eller er savnet etter brannen som ble varslet til brannvesenet av vitner klokka 02.17. 24 beboere ble evakuert.

Senest 9. juli i år gikk lokalt politi og bombegruppen til aksjon mot den samme boligblokken.

Da ble to personer pågrepet og mistenkt for å ha oppbevart sprengstoff i en av leilighetene.

KRAFTIG BRANN: Det er kraftige flammer og enorme skader på blokken, her fotografert fra framsiden. Deler av bygget har kollapset og bare betongen står igjen enkelte steder.

– Krevende

Brannområdet ligger like ved en bensinstasjon og en stor campingplass, men det skal ikke være fare for spredning slik situasjonen er nå.

– Det er for tidlig for våre etterforskere å gå inn i brannområdet ennå, men vi kommer til å gjøre en rekke tekniske undersøkelser, sier politiadvokaten.

Nå jobber brannvesenet med etterslukking.

– Dette har vært en krevende brann. Ser ut som det spredde seg fra en terrasse, men det var full fyr da vi kom fram, sier utrykningsleder Jon Arne Haugen i Bergen brannvesen.

Utrykningsleder i Bergen brannvesen, Jon Arne Haugen.

UTFORDRENDE: Utrykningsleder i Bergen brannvesen, Jon Arne Haugen, forteller om en risikabel innsats for å berge ut beboere fra blokken som stod i full fyr.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Varmt vær og vind

Det var nærmere 20 varmegrader og vind da brannen oppstod i natt like ved en bensinstasjon og campingplassen på Lone.

Brann Lone i Arna, tett på, viser bare betongen står igjen i de kraftige flammene

KRAFTIG BRANN: Det var kraftige flammer og enorme skader på blokken, her fotografert fra framsiden. Deler av bygget har kollapset og bare betongen står igjen enkelte steder.

Foto: Even Norheim Johansen / NRK

En av dem som ble vekket av brannen var campingturist Kamilla Pedersen. Hun og familiens første tur til Bergen ble mer dramatisk enn planlagt.

– Vi hadde lagt oss og sovet en time omtrent. Så våkna jeg og hørte rop og smell. Da jeg dro opp rullegardina i bobilen, så stod flammene langt over taket på bygget der.

Hun fikk vekket de i nabobilen og forberedte seg på å måtte evakuere.

– Det er veldig voldsomt å våkne til, det er litt sjokkerende. Vi visste jo heller ikke om det var noen i bygget.

Camilla Pedersen og bobilnabo Jeanette Øverby. Gutten heter Julian Øverby Pedersen.

DRAMATISK: Camilla Pedersen, Julian Øverby Pedersen og bobilnabo Jeanette Øverby. De forberedte seg på å evakuere i natt.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Kommunale boliger med hyppig politibesøk

Bygget det brøt ut brann i er en tre etasjers boligblokk som huser kommunale leiligheter. Beboerne er personer som sliter med rusproblemer og som har tilbud fra kommunen.

Brann i boligblokk i Arna

BYGGET ER TAPT: Kommunen jobber med å finne ny boliger til beboerne som bodde i boligene på Lone i Arna.

Foto: Julianne Bråten Mossing / NRK

Plassen har vært preget av hyppige utrykninger fra både politi og helse, og NRK har skrevet flere artikler om boligblokken.

NRK har tidligere omtalt drapsforsøk mellom beboerne på stedet, og Bergen kommune har fått kritikk for praksisen med å plassere mange personer med rushistorikk på samme sted.