Hopp til innhold

Knopfler leverer varene - ikke mer

Meget kompetent norgesvenn gir fansen det de vil ha hver eneste gang. Men det hadde ikke skadet om det slo litt gnister iblant.

Mark Knopfler i Vestlandshallen i Bergen 2010

TRYGG: En ryggskadet Mark Knopfler på scenen i Bergen mandag kveld.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Tre Dire Straits-medlemmer på scenen, kun fem av bandets udødelige klassikere, og ingen «Money For Nothing». Men heldigvis er Mark Knopflers store tilhengerskare ute etter mer enn å bare gjenoppleve 80-tallet. 60-åringen selger fortsatt i bøtter og spann. Fire av hans seks soloalbum har toppet VG-listen, de to andre kapret begge andreplassen.

Tredje konsert i Bergen

De siste årene har Knopfler også i høyeste grad gjort seg fortjent til betegnelsen «norgesvenn». Opptredenen i Vestlandshallen mandag kveld var mannens niende konsert i Norge siden 1996 - og den tredje i Bergen. Søndag var han headlinger på Norwegian Wood i Oslo. Les alt om konserten her .

Fansen vet med andre ord hva de får, og de elsker det. Et begeistret og lyttende publikum gjorde jobben lett for Knopfler & co i Bergen, og 60-åringen kvitterte med en plettfri fremføring.

Mark Knopfler i Vestlandshallen i Bergen 2010

TAR ALDRI HELT AV: En konsert med Mark Knopfler er som regel en rolig og behersket affære. Her med John McCusker (t.v.) og Glenn Worf (t.h.).

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Riktignok litt vel laidback til tider. Dire Straits-sjefen sliter med en ryggskade og satt nesten hele konserten, uten at det satte noe preg på kvelden - Knopfler har aldri lekt apekatt på scenen.

«Sultans» på tomgang

Derimot virket han tidvis å kjøre litt på tomgang på enkelte gamle travere, blant annet på avslutningen av «Sultans Of Swing». Gitarsoloen minnet mest om koseklimpring i øvingslokalet, iblandet noen signaturlicks som nesten være med hver kveld. «Telegraph Road» var som vanlig et høydepunkt, men det har absolutt vært mer sprut i den før.

På en del av de nyere låtene virket Knopfler derimot virkelig å kose seg. På monumentale «Speedway At Nazareth» gnistret det sånn av bandet og spesielt gitarist Richard Bennett at gamlefar faktisk reiste seg opp fra stolen under den avsluttende gitarsoloen.

Steinakustiske «Marbletown» fra «The Racpicker's Dream» var kveldens overraskelse. På plate er låten naken, hard og over på tre minutter. I går var den knapt til å kjenne igjen, omarrangert til en myk timinutters bluegrassfest.

Lite fra siste plate

Litt skuffende var det dog at Knopfler kun dro to låter fra sitt siste album, «Get Lucky». Tittelsporet hadde gjort seg. Litt mer variasjon av låtvalget kunne man også ønske seg, ettersom setlisten langt på vei var den samme som i Bergen for to år siden . Kanskje hadde det blitt litt mer gnist over det hele om gitarguden hadde dratt frem noen egne favoritter, børstet støv av noen glemte Straits-låter og slengt inn en og annen instrumental fra hans utallige filmalbum.

Men pytt, slikt blir detaljer i den store sammenhengen. Det var kun blide ansikter å se i Vestlandshallen, og hovedpersonen selv ser ut til virkelig å kose seg på scenen sammen med kameratgjengen sin. Og det er vel det viktigste?

KONSERT: MARK KNOPFLER I BERGEN 14.06.2010

 Vestlandshallen, Bergen

Publikum: Ca. 7000

Band:

Mark Knopfler (gitar/vokal), Richard Bennett (gitar), Danny Cummings (trommer), Guy Fletcher (keyboards/gitar), Glenn Worf (bass), Matt Rollings (piano), John McCusker (fiolin, fløyte, etc.)

  SETLISTE:

Tittel

Album

01:

Border Reiver

Get Lucky, 2009

02:

What It Is

Sailing To Philadelphia, 2000

03:

Sailing To Philadelphia

Sailing To Philadelphia, 2000

04:

Coyote

The Ragpicker's Dream, 2002

05:

Hill Farmer's Blues

The Ragpicker's Dream, 2002

06:

Romeo & Juliet

Making Movies, 1980

07:

Sultans Of Swing

Dire Straits, 1978

08:

Done With Bonaparte

Golden Heart, 1996

09: 

Marbletown

The Ragpicker's Dream, 2002

10:

Donegan's Gone

Shangri-La, 2004

11: 

Speedway At Nazareth

Sailing To Philadelphia, 2000

12:

Telegraph Road

Love Over Gold, 1982

 

------

 

13:

Brothers In Arms

Brothers In Arms, 1985

14:

So Far Away

Brothers In Arms, 1985

15:

Piper To The End

Get Lucky, 2009