Kjempetabbe stopper rettssak

Rettssak om bortføring smuldret bort for politiet. - Jeg har holdt på med dette i over 20 år og har aldri vært med på noe lignende, sier politiadvokat.

Harald Bilberg

TAR ALL SKYLD: Politiadvokat Harald Bilberg mener det var fullt og helt politiets oppgave å sjekke at alle formaliteter var i orden.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

Mandag i denne uken møtte et foreldrepar i retten på Stord, tiltalt for bortføring av sine egne barn. Ekteparet skal ifølge påtalemyndigheten ulovlig tatt med seg sine to døtre på fem og åtte år til Sverige og der holdt dem skjult for Barnevernet i nærmere et år. Familien ble til slutt oppdaget på en campingplass i Sverige og foreldrene ble pågrepet.

LES MER: Familie på flukt tatt i Sverige

Manglet gyldig signatur

Men overraskelsen var stor for foreldrene og deres advokater da rettsmøtet startet. Der måtte nemlig påtalemyndigheten trekke hele hovedtiltalen for bortføring. Årsaken er at den fornærmede, altså Barnevernet, må begjære påtale i slike saker.

Søndag kveld oppdaget en politifullmektig at lederen for det lokale barnevernet som hadde signert anmeldelsen, ikke hadde myndighet til å gjøre det.

Politiet tar all skyld

Aktor i saken, politiadvokat Harald Bilberg, tar på vegne av politiet full og hel skyld for tabben og konsekvensene av den.

- Dette er ene og alene påtalemyndigheten sin skyld. Det er fire aktører fra påtalemakten som ikke har sett dette, sier Bilberg til Haugesunds Avis .

- Det er vår oppgave å følge loven til punkt og prikke. Ser vi noe som er til gunst for de tiltalte, skal det komme dem til gode, sier politiadvokaten.

Vil fortsette med redusert tiltale

Tingrettsdommer Frank Schmidt skal nå vurdere en anmodning fra politiet om å fortsette rettssaken med tilleggstiltalen, noe som i så fall reduserer rettssaken fra fem dager til to. Dommeren vil ikke umiddelbart frifinne kommunen for alt ansvar.

- Dette viser at kunnskapen i kommunene ikke er så god. Det er kommunen som har rotet dette til, sier Schmidt til avisen.

Kommunalsjefen i kommunen sier til Haugesunds Avis at Barnevernet tok det som en selvfølge at alt var i orden rundt anmeldelsen.