Hopp til innhold

Familie på flukt tatt i Sverige

Paret i 40-årene tok med seg barna og flyktet fra Barnevernet. Etter ti måneder på rømmen, ble de i går tatt i Sverige. Foreldrene er nå siktet for bortføring av barna.

Rettssal
Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX / SCANPIX

Det bekrefter lensmannen i familiens hjemkommune i Sunnhordland overfor nrkhordaland.no. Familien på fem har vært borte siden mai måned i fjor.

- Paret er anmeldt for å ha bortført deres tre barn fra Barnevernets omsorg og for deretter å ha holdt dem skjult, sier lensmannen til nrkhordaland.no.

Tatt i campingvogn

De tre barna er i alderen 7 til 17 år. De var alle under Barnevernets omsorg da foreldrene tok dem med seg og flyktet fra landet. Ifølge lensmannen er paret en 42 år gammel norsk kvinne og en 41 år gammel svensk mann.

Familien ble tatt av politiet i tettstedet Duved ved 14.30-tiden tirsdag.

- Vi fikk opplysinger fra politiet i Kalmar om at det skulle befinne seg i Duved. Etter en begjæring fra norsk politi om pågripelse, slo vi til mot en campingvogn. Klokken 14.30 var foreldrene pågrepet, sier Bengt Stadin, vakthavende befal ved Östersund-politiet, til adressa.no.

Barna blir utlevert

Selve pågripelsen skal ha skjedd uten dramatikk. Barna er tatt hånd om av sosialtjenesten i byen Åre.

- De vil bli overlevert Barnevernet her i hjemkommunen via det svenske barnevern, sier lensmannen.

Barnas foreldre er nå i politiets varetekt, og må nå forklare seg om bortføringen.

Avhøres i dag

- Paret vil bli avhørt i dag av svensk politi. De er siktet etter straffelovens paragraf 216 for bortføring av barn, sier lensmannen.

Han ønsker ikke å uttale seg om årsaken til at barna ble satt under Barnevernets omsorg.

Det gjør derimot kvinnens advokat.

- Jeg snakket med moren på mobiltelefon mens politiet var der. Hun var helt fortvilet og nedbrutt, sier advokat Harald Grape til nrkhordaland.no

- Basert på løse antakelser

Han reagerer sterkt på behandlingen familien har fått av barnevernstjenesten i kommunen, som førte til pågripelsen i Sverige i går.

- Omsorgsovertakelsen er kun basert på løse antakelser om omsorgssvikt. Verken skole eller helseinstitusjoner har kommet med bekymringsmeldinger. Men Barnevernet kom på døren én gang da det var rotete i hjemmet, og konkluderte der og da med at barna var vanskjøttet, sier Grape til nrkhordaland.no.

Paret har anket Fylkemannens avgjørelse inn for Sunnhordland tingrett, som etter planen skal behandle saken i mai.

Varsler erstatningssak

Advokat Grape sier familien akter å fremme et kraftig erstatningskrav mot Barnevernet.

- Vi mener Barnevernet har villedet fylkesnemnda. Prestisje er bare forbokstaven i denne saken fra deres side, mener advokat Grape.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NRK anbefaler