Hopp til innhold

– Ingen diagnoser er hugget i stein

Psykologspesialist Pål Grøndahl mente i 2010 at «Lommemannen» var pedofil. Fire år etter er ikke Grøndahl overrasket over at Randi Rosenqvist skal ha kommet til en annen konklusjon.

Henning Værøy og Pål Grøndahl

Psykiater Henning Verøy (t.v.) og psykologspesialist Pål Grøndahl (t.h.) mente i 2010 at «Lommemannen» var pedofil. Samtidig skrev de at de «ikke utelukket et endringspotensial».

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Torsdag ble det kjent at en psykiatrisk rapport konkluderer med at overgrepsdømte Erik Andersen (62), også kjent som «Lommemannen», kan bli sluppet fri. Det er Ila-psykiater Randi Rosenqvist som ifølge VG mener faren for nye overgrep er så lav at han skal kunne prøveløslates på visse vilkår.

Overfor VG bekrefter Rosenqvist sin konklusjon, men overfor NRK ønsker hun ikke å kommentere saken nærmere.

– Jeg vet ikke hva VG skriver, men vet hvem det handler om. Ingen kommentar, skriver Rosenqvist i en SMS til NRK.

– Ikke hugget i stein

«Lommemannen» ble i Borgarting lagmannsrett dømt til 10 års forvaring, med en minstetid på syv år. Totalt 62-åringen dømt for overgrep mot 66 gutter.

Andersen satt i varetekt fra høsten 2007, noe som kom til fratrekk fra dommen. Dermed kan han begjære seg løslatt 30. juni. Statsadvokat Per Egil Volledal bekrefter overfor VG at det har kommet inn en begjæring.

I 2010 kom lagmannsretten til at 62-åringen måtte dømmes som pedofil overgriper, og støttet seg i sin vurdering blant annet på de rettspsykiatriske vurderingene til psykiater Henning Verøy og rettspsykolog Pål Grøndahl.

I dag sier Grøndahl til NRK at han har fått med seg omtalen av Rosenqvists nye rapport. Psykologspesialisten sier følgende om at Rosenqvist fire år etter konkluderer annerledes enn det han selv gjorde om «Lommemannens» tilstand.

– Det jeg tenker om det er at verken diagnoser eller tilstander er hugget i stein. Folk er forskjellig skrudd sammen, selv om de gjør de samme straffbare handlingene. Mennesker som forgriper seg på barn er også forskjellige, og har forskjellig bakgrunn, sier Grøndahl, og legger til:

– Dermed har man også forskjellige forutsetninger for å få livet på rett kjøl igjen, sier Grøndahl.

– Han er ikke dum

I den omfattende tilleggsrapporten som ble lagt frem i 2010, kom Grøndahl og Verøy til at Erik Andersen var pedofil, og at han hadde en «forhøyet risiko for å begå nye seksuelle overgrep». Grøndahl påpekte i retten også at 62-åringen slet med en såkalt «benektelsesproblematikk», noe som innebar at han tonet ned omfanget av overgrepene.

Samtidig påpekte de at 62-åringen i utgangspunktet kom ut med en lav risikoprofil. I dag sier Grøndahl at psykiater Randi Rosenqvist kan ha vektlagt en evne til å ta inn over seg alvorligheten av overgrepene hos den såkalte «Lommemannen».

– Noen unnskylder alt, bagatelliserer og minimaliserer, rasjonaliserer, av typen: «Det var ikke min skyld det var barnets skyld». Andre har større kapasitet til å ta til seg at «dette var ille, det var alvorlig. Det var dumt for meg, og dumt for barna», sier Grøndahl, som påpeker at han ikke kjenner Rosenqvists vurderinger inngående.

– Jeg vet ikke hva Rosenqvist har lagt vekt på, men jeg mener at Andersen ikke er dum. Det sa jeg til ham i retten også. Det kan hende at man har ment at han er blant dem som kan fortsette et liv uten nye overgrep, sier Grøndahl.

Grøndahl sier også at han tror den massive pressedekningen av Lommemannen-saken, vil gjøre det vanskeligere for 62-åringen å begå nye overgrep.

– Men det tror jeg ikke man har lagt vekt på. Det man legger vekt på i en slik vurdering, er en evne til endring. Det er så langt jeg kan gå i spekulere over hva andre har tenkt, sier Grøndahl.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Rettstegning fra Lommemann-rettssaken

I 2010 kom Borgarting lagmannsrett til at den såkalte «Lommemannen» måtte dømmes som pedofil overgriper.

Foto: Tegning: Ester Bjørneboe

Forsvarer: – En annen mann

Gunhild Lærum

Forsvarer Gunhild Lærum mener hennes klient har endret seg etter å ha gjennomgått terapi.

Foto: Ingvild Sund / NRK

Lommemannens forsvarer, Gunhild Lærum, sier til NRK at hennes klient har forandret seg, blant annet som følge av terapi.

– Han sier selv, og det får en jo bekreftelse på, at han er en annen mann nå enn det han var. Han har ønsket å endre seg og sin atferd, og har gått veldig hardt inn for å gjøre det, forteller Lærum.

– Han har brukt alle årene inne på å lese seg opp og få forståelse for hva dette kan skyldes, og han har gått i terapi, sier forsvareren, som mener retten må ta stilling til om faren for gjentakelsesfare er borte.

Statsadvokat Per Egil Volledal, sier på sin side at han er skeptisk til at Lommemannen kan ha blitt kurert gjennom samtaler. Bistandsadvokat Line Hvidtsten Ingebrigtsen mener løslatelsen kan spre frykt blant «Lommemannen»s ofre.

– Jeg tenker at mine klienter kan møte sommeren med stor frykt. Det er en frykt for å møte på ham og en frykt for å kunne bli oppsøkt av ham, sier Ingebrigtsen til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger