Hopp til innhold

Junkfood er som narkotika

Noen har kanskje tenkt tanken når de stadig får lyst på en hamburger. Og nå er det bevist.

Hamburger

Kan noen slike være like vanendannende som narkotika? Ja, mener amerikanske forskere.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Ny forskning viser nemlig at kaloririk mat kan være like avhengighetsskapende som narkotika. Den setter nemlig i gang de samme prosessene i hjernen, og er like avhengighetsskapende som kokain og heroin skriver Forskning.no .

Det er amerikanske forskere som konkluderer med dette.

Tidligere har britiske forskere funnet ut at dersom mor spiser mye slik mat under graviditeten så arver barnet lysten på denne type mat.

Utviklet tvangsspisende atferd

– Vi har funnet ut at når rotter blir overvektige, skjer det endringer i hjernens belønningssystemer. Endringer som normalt sees hos rotter som utvikler avhengighet av narkotika, sier Paul John Kenny som er førsteamanuensis ved Scripps Research Institute i Florida.

Kenny har sett er at ettersom rottene blir fete, av den fete maten de får, så reduseres aktiviteten i belønningssystemene deres. Når aktiviteten faller, betyr det at det skal mer og mer til for å utløse en belønning fra hjernen.

Samtidig utviklet rottene en tvangsspisende atferd. Rottene fortsatte nemlig bare med å spise denne maten selv om de visste at de ville få et kraftig elektrisk støt i foten. Det samme har man sett hos rotter som var avhengige av kokain og heroin.

– Dette antyder at forbruket av velsmakende mat kan bli vanedannende, akkurat som narkotikamisbruk, sier Kenny.

Behandling av fedme

Nå kan denne forskningen kanskje gi et annet svar også. Nemlig på hvordan overvektige kan behandles. For Kenny mener at fedme kanskje kan behandles med legemidler som er utviklet til stoffmisbruk.

– Atferdsmessige strategier som er effektive til å behandle narkomaner, kan også være egnede til overvektige personer, spår Kenny i artikkelen som er offentliggjort i det vitenskapelige tidsskriftet «Nature Neuroscience».

Og rottene som ble brukt i forsøket brukte 14 dager på å kvitte seg med sin tvangsspisende adferd. Så spørs det hvor lang tid vi mennesker må ha.

  • LES OGSÅ: