Hopp til innhold

Innfører krav om full kjønnsbalanse: – Vi bør miste offentlig støtte om vi ikke klarer det

Orkesteret får nesten alle sine inntekter fra offentlig tilskudd. Nå vil de sette alt på spill for å oppnå full likestilling.

BIT 20 Ensemble

KREVER BETYDELIG LØFT: Kravet betyr også at orkesteret skal fremføre like mange verk av kvinner som av menn.

Foto: Thor Brødreskift / BIT20

Det nye vedtaket i samtidsmusikkorkesteret BIT20 Ensemble i Bergen er en oppfordring til politikerne om å bruke harde virkemidler for å oppnå full likestilling i kulturlivet.

– Jeg håper de tør å si: «Ingen penger uten god kjønnsbalanse», sier kunstnerisk leder Trond Madsen.

Kun 20 prosent kvinnelige komponister

Selv mottar samtidsmusikkorkesteret støtte fra blant andre Kulturrådet, Bergen kommune og Vestland fylkeskommune. Driftstilskudd og prosjekttilskudd utgjør over 90 prosent av inntektene.

Målet om full kjønnsbalanse gjelder i all kunstnerisk planlegging. Det innebærer blant annet dirigenter, solister, innleide aktører og ikke minst at halvparten av all musikk som fremføres skal være komponert av kvinner.

Samtidig er bare 20 prosent av registrerte komponister i Norge kvinner.

Trond Madsen, kunstnerisk leder i BIT20

OFFENSIV: Kunstnerisk leder i BIT20, Trond Madsen, er klar på at det blir en stor utfordring fra orkesteret å skulle innfri de nye kravene de setter til seg selv.

Foto: Oddgeir Øystese / NRK

– Vil heller ha positiv belønning

Styreleder i Komponistforeningen, Jørgen Karlstrøm, er svært glad for fokuset på likestilling.

Likevel støtter han ikke forslaget om at en kvinneandel på under 50 prosent i det kunstneriske arbeidet skal føre til at man mister økonomisk støtte.

– Det er i alle fall ikke vårt standpunkt nå. Vi er mest interessert i å se på muligheter for positiv belønning for å nå gitte målsetninger, f.eks. insentivordninger, sier Karlstrøm.

Mener BIT20 selv bør miste støtte

Madsen i BIT20 er fullt klar over at orkesteret har gitt seg selv en tøff utfordring, men mener kravet også vil gi kunstnerisk gevinst.

Spesielt er han spent på å spille så mye mer musikk av kvinnelige komponister.

– Kvinner og menn tenker både likt og ulikt, så vi vil få et mye større spenn, tror jeg.

– Dere sier dette er et forpliktende vedtak. Mener du at dere også bør miste all offentlig støtte om dere ikke når målet i løpet av en treårsperiode?

– Ja. Jeg syns det kan stå svart på hvitt når vi søker støtte at vi skal kunne vise til resultater eller planer for kjønnsbalanse. Så det har jeg ikke noe problem med å gå med på, sier Madsen.

Trine Skei Grande på Hele Norge Snakker

VIL IKKE INNFØRE KRAV: Kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V).

Foto: Hans Andreas Solbakken / NRK

Får både ros og nei av ministeren

Men et statlig pålegg om full kjønnsbalanse er ikke noe som den sittende regjeringen vil gå inn for.

– Det at kunstneriske aktører pålegger seg selv slike krav viser at det ikke er behov for staten å kreve dette, sier kultur- og likestillingsminister Trine Skei Grande (V) til NRK.

Hun roser BIT 20 for initiativet og mener orkesteret er et forbilde for andre.

– Jeg vil oppfordre resten av bransjen til å følge deres eksempel og jobbe for bedre kjønnsbalanse i bransjen, sier Grande.

– Vil trekke andre i samme retning

Også foreningen Balansekunst, som jobber for likestilling og mangfold i norske kunst- og kulturorganisasjoner, håper på smitteeffekt av BIT20-vedtaket.

– Dette er et betydningsfullt vedtak som vi applauderer. Det vil forhåpentligvis trekke andre institusjoner i samme retning. Et bredere mangfold vil bidra til å øke den kunstneriske kvaliteten, sier daglig leder i Balansekunst, Siri Haugan Holden.