Hopp til innhold

Klatret stillas syv etasjer og stjal dyrebare museumsgjenstander

En eller flere gjerningspersoner skal ha tatt seg opp i et stillas og brutt seg inn i syvende etasje på Universitetsmuseet i Bergen.

Tårnet på museet

PRESENNING: Tyvene tok seg inn gjennom stillaset bak presenningen.

Foto: Mette Anthun / NRK

Det forteller Universitetet i Bergen i en pressemelding. Det er uklart hvilke gjenstander som er stjålet fra De kulturhistoriske samlinger ved universitetsmuseet.

– Vi vet foreløpig lite om hva som har skjedd. Et tidlig overblikk tyder på at gjenstander er fjernet fra museet, men vi vet ikke hva slags gjenstander, eller hvor mange gjenstander det dreier seg om, sier museumsdirektør ved Universitetsmuseet, Henrik Von Achen i en pressemelding.

Politiet opplyser at de tror innbruddet har skjedd etter klokken 19.30 lørdag kveld og ber publikum melde fra hvis de har observert noe som kan knyttes til hendelsen.

Achen viser hvor tyvene tok seg inn

DIREKTØR: Museumsdirektør Henrik Von Achen håper at omfanget av tyveriet er lite.

Foto: Mette Anthun / NRK

– Noe av det verste som kan skje

Museumsansatte skal nå inn og få et overblikk over hva som er stjålet. Direktøren sier at han tror gjenstander fra vikingtiden er stjålet, men at dette er ikke er bekreftet.

– Dette er det verste som kan skje, nest etter brann. Vi frykter at vi har mistet mye ting og viktige ting, sier han.

Universitetesmuseet

INNBRUDD: Tyven eller tyvene skal ha tatt seg opp ved et stillas og gått inn i syvende etasje i byggets tårn.

Foto: Universitetsmuseet i Bergen

Høy verdi

Ifølge politiet har gjenstandene som er stjålet høy historisk verdi.

– Vi ble kontaktet av universitetsmuseet klokken åtte i morges, hvor det hadde skjedd et innbrudd på museet. Formentlig har gjerningspersonen(e) tatt seg inn via et stillas i syvende etasje. En god del gjenstander er tatt bort, men jeg vet ikke hva. Gjenstandene skal ha høy kulturell og historisk verdi, sier operasjonsleder Helge Blindheim i Vest politidistrikt.

Politiet har sikret spor og vil videre gjøre avhør med de ansatte på museet. Det er foreløpig uklart hvordan det lot seg gjøre å ta seg inn i bygget gjennom stillaset.

– En av våre kjerneoppgaver er å ta vare på kulturarven. Når vi ikke klarer det, er ingen forklaringer gode nok. Det rammer oss i nervesystemet. Vi er alle ganske «shaky» og fortvilte, sier museumsdirektør Achen.

Det er foreløpig ingen som er mistenkt for innbruddet. Ifølge politiet har det heller ikke dukket opp overåkingsbilder fra museet eller nærområdet som har bragt etteforskerne noe nærmere et signalement av gjerningsmennene.