Hopp til innhold

Ingen ble tatt for brutal kattedumping

Kattene var mishandlet og dumpet på havbunnen, men saken er nå henlagt. – Politiet mangler ressurser til slike saker, mener dyrevernere.

Kattebur på botnen av havet

MAKABERT FUNN: Dykkerne Jan Holden og Espen Henriksen gjorde dette funnet like ved Rongesund kai i Hordaland i fjor sommer.

Foto: Espen Henriksen

Det to dykkere fant i Øygarden i fjor sommer, sjokkerte mange: Et kattebur var dumpet på havbunnen og ut gjennom gitteret stakk poten til en av to katter i det låste buret.

– Vi ble helt sjokkerte over at noen kunne finne på å gjøre noe slikt mot et stakkars dyr, sa dykker Jan Holden til NRK.

Vi kunne rundspurt hele nærområdet, men ressursbruken i forhold til muligheten for å oppklare saken, ville ikke latt seg forsvare

Thomas Sørensen, politietterforsker

Nå er dumpingen henlagt, uten at politiet noen gang var i nærheten av et svar.

– Det var veldig lite å jobbe med i saken. Det kom ikke frem noen opplysninger om gjerningsperson, og vi fant ikke ut hvem sine katter det var, noe som ville vært et naturlig utgangspunkt, sier politietterforsker Thomas Sørensen i Sotra, Askøy og Øygarden lensmannsdistrikt.

– Skulle gjerne stilt noen til ansvar

Kattebur som blei dumpa i sjøen sendt til veterinær

TOK VARE PÅ BEVIS: Organisasjonen Kattens Vern har tatt vare på buret i håp om at saken kunne oppklares. For noen uker siden gav de opp, og kastet buret og kattekroppene.

Foto: Kattens Vern

De to kattene bar ifølge politiet preg av å ha ligget i sjøen en stund. Det gjorde det vanskelig å finne ut når de var dumpet.

– Kattene var ikke merket, og vi undersøkte buret for spor etter hvem som kunne eie det. Noe utover det var det ikke mulig for oss å gjøre med saken, sier Sørensen.

Politiet var tidlig ute og sa de tok saken på alvor. Sørensen sier de gjerne ville gjort mer.

– Det er en grusom sak, og vi skulle gjerne stilt dem som har gjort det til ansvar. Vi kunne rundspurt hele nærområdet, men ressursbruken i forhold til muligheten for å oppklare saken, ville ikke latt seg forsvare.

LES OGSÅ: – Kattedumping blir stadig verre

– Politiet mangler kompetansen

– Politiet mangler kompetansen til å ta seg av slike saker. De har ikke et organisert nettverk til å gripe fatt i slike saker, og har ikke engang bur på stasjonen, sier Merethe Mikkelsen i Kattens Vern.

Organisasjonen har engasjert seg sterkt i saken, utlovet dusør og hentet selv kattene etter at politiet plasserte dem på et kommunalt fryselager. Ifølge dem hadde kattene flere bruddskader, noe som tyder på at de ble mishandlet før de ble dumpet.

Kattens Vern har flere ganger tatt til orde for et eget dyrepoliti i Norge.

– Dette er ett av flere bevis på at politiet ikke har ressurser til å prioritere slike saker, sier Mikkelsen.