Hopp til innhold

Hovland fikk Aschehoug-prisen

Forfatteren Ragnar Hovland er vinneren Aschehougprosen for 2012. – En stor ære, sier vestlendingen, som har tenkt å bruke prispengene på husleie og restskatt.

Ragnar Hovland

ANERKJENNELSE: Ragnar Hovland går inn i en lang rekke store forfattere som har fått Aschehougprisen.

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Hovland fikk i ettermiddag utdelt prisen på Aschehougs årlige kjendisspekkede hagefest. Der forfatterne og forlagene feirer seg selv ble den særegne stemmen fra Hordaland midtpunktet på festen.

Vestlandsforfatteren har i snart 30 år gitt ut mer enn 40 bøker i alle sjangre, og fikk i dag en solid anerkjennelse for sitt mangeårige forfatterskap.

«Høytlesning på sommerkvelder og nachspiel»

I begrunnelsen for prisen trekker juryen frem Hovlands store spennvidde:

«Ragnar Hovlands mangslungne verk egner seg til høytlesning i varme sensommerkvelder og på de påfølgende fuktige nachspiel, ja, poesien hans inspirerer også til sang,» heter det i talen fra Norsk kritikerlags litteraturseksjon.

Da NRK traff Hovland like etter prisutdelingen var han både glad og overrasket.

– Dette betyr veldig mye, for dette er den mest prestisjetunge, nasjonale litteraturprisen i Norge, sier Hovland til NRK.

– Jeg ble overrasket. Jeg kommer fra små kår, og en blir alltid overrasket når det skjer noe uventet og positivt.

– Jeg er i godt selskap

Han følger en lang rekke forfattere som har fått samme pris, som Olav H. Hauge, Kjartan Fløgstad og Jan Kjærstad.

– Dette er en stor ære, spesielt når du ser på hvem som har fått prisen tidligere. Jeg må si at jeg kjenner jeg er i veldig godt selskap, sier han.

Aschehougprisen er på 100.000 kroner. Prisen har blitt delt ut årlig siden 1972 til norske forfattere som en ærespris som ikke tar hensyn til hvilket forlag forfatterne er tilknyttet.

Ragnar Hovland

HER TAKKER HAN: Ragnar Hovland holder takketale på Aschehougs hagefest.

Foto: Dag Indrebø / NRK

Prispengene går til husleie og skatt

Pengene for prisen tror han skattefuten skal få sin solide andel av.

– Pengene går med til husleie og restskatt og slike ting, så jeg får ikke brukt de på så veldig mye luksus. Men jeg håper jeg kan få brukt de noen gode middager, og kjøpe noen bøker, smiler prisvinneren.

Etter å ha hyllet Hovlands naturlige plass i fuktige lag, skrøt juryen av Hovlands evne til å forklare med et enkelt og klart språk.

– Juryen ønsker med denne prisen å synliggjøre den særegne lettheten som en kvalitet ved Ragnar Hovlands forfatterskap. Noen ganger finnes det tungtveiende grunner til å ta lett på tingene, står det i begrunnelsen.

Hovland selv er godt fornøyd med juryens anerkjennelse – og koblingen til fuktige nachspiel.

– En må jo være enig med det. Når juryen har sagt det, må det jo være rett!