Hopp til innhold

Her sto politibilen da det smalt

Ville du sett politibilen på brotoppen? Det er selve kjernen i den pågående rettssaken etter den tragiske ulykken på Puddefjordsbroen.

Befaring

PÅ BROTOPPEN: Burde enhver aktsom bilist sett politibilen på toppen av Puddefjordsbroen om natten? Nei, mener forsvarer Ørnulf Samdal. Spørsmålet er kjernen av rettssaken mot den 41 år gamle taxisjåføren.

Foto: Magnus Aamo Holte

Befaring nær

HER STO DEN: Her sto politiets cellebil, da politibetjentene løp ut for å avverge det de trodde var et selvmordforsøk. Men nøyaktig hvor nært betongkanten den sto, slet de ulike partene med å huske i dag, ett år senere.

Foto: Magnus Aamo Holte

På dag to av rettssaken mot taxisjåføren som kjørte inn i en politibil på Puddefjordsbroen ble den tragiske hendelsen rekonstruert.

Fra broens bunnpunkt kunne de tre dommerne, aktor Kjersti Svendsen og forsvarer Ørnulf Samdal danne seg et bilde av sikten opp mot den cellebilen på brotoppen, slik den sto parkert natt til 23. mars i fjor.

Den store forskjellen er imidlertid at i motsetning til dagens befaring rundt lunsjtider, skjedde den tragiske ulykken midt på natten i mars.

Ødelagt for livet

Taxi køyrde inn i politibil

VARIG PLEIETRENGENDE: Taxiulykken i Bergen endret livet til den 49 år gamle kvinnen – og familien. I dag vitnet kvinnens datter i rettssaken om ulykken.

Foto: Alexander Vollevik Larsen / NRK

Selv om det var oppholdsvær og tørr bakke, så ikke den 41 år gamle taxisjåføren politiets cellebil, som var parkert uten parkeringslys, blålys eller nødblink.

Resultatet ble skjebnesvangert for hans passasjer. I dag fortalte kvinnens datter om den livsglade, ungdommelige og sprudlende tobarnsmoren, som nå befinner seg på et sykehjem i Bergen.

Kvinnen har ikke språk, klarer ikke å ta til seg næring selv, og vil aldri mer kunne gå eller stelle seg selv.

– Familien prøver nå å få plass til mamma på et omsorgssenter hvor hun kan bli gammel, sa datteren da hun vitnet i retten før lunsj tirsdag.

Et spørsmål om aktsomhet

Det er bilens plassering og synlighet som er kjernen i rettssaken.

Blir 41-åringen funnet skyldig etter de to tiltalepunktene mot ham, risikerer han i verste fall opp mot tre år i fengsel, i henhold til lovverket. I tillegg vil han ikke kunne livnære seg som taxisjåfør.

Men ville enhver annen bilist ha sett politibilen og svingt unna i god tid? Nei, mener taxisjåførens forsvarer Ørnulf Samdal.

Under befaringen Puddefjordsbroen argumenterte med at politibilen sto midt mellom to lyktestolper – som i forhold til bilen sto 17 meter borte mot øst og 22 meter mot vest.

– Jeg minner om at cellebilen dermed ble stående midt mellom to lyskjegler på bakken, og dermed svært vanskelig å oppdage, sa Samdal til rettens medlemmer.

Han mener at det var politiets plassering av bilen, og den manglende advarsel om faren dette representerte, som forårsaket ulykken.

– Politiet hadde en rekke alternativer for å stoppe den antatte brohopperen. For eksempel kunne én av dem ha satt ut varseltrekant, dirigert trafikken manuelt eller ha slått på nødblinken, sier Samdal til NRK.

Politiet: – Fulgte ikke med

Aktor Kjersti Svendsen mener imidlertid at enhver aktsom bilist ville ha sett politibilen, og dermed med letthet unngå en kollisjon.

– Vi mener han har vært uoppmerksom og uaktsom, for eksempel gjennom å snu seg for å snakke med passasjeren, sier Svendsen.

I går beskrev politimannen at han på vei tilbake til cellebilen, da han i øyekroken ble observant på taxien som nærmet seg.

Dermed ble han også vitne til det som skjedde de neste sekundene:

– Det var et voldsomt smell, og jeg ser bilen vår bli slengt mange meter bortover. Jeg husker at jeg tenkte «det er ikke mulig». Jeg hadde aldri tenkt tanken at noen kunne kjøre i oss på den måten, forklarte politibetjenten.