Hopp til innhold

Taxisjåføren: – Prøvde alt jeg kunne å svinge unna

Kvinnen var ute og feiret 48-årsdagen med datteren sin. Det endte med at hun ble livstruende skadet og varig pleietrengende, etter at taxien hun satt i krasjet med en politibil.

Ørnulf Samdal

NEKTER SKYLD: Forsvarer Ørnulf Samdal forsvarer taxisjåføren som står tiltalt. Han mener politibilen var svært vanskelig å se før den alvorlige ulykken i mars i fjor.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Den 41 år gamle taxisjåføren nektet for straffskyld på begge tiltalepunktene mot ham, etter den tragiske ulykken på Puddefjordsbroen natt til 23. mars i fjor.

På toppen av broen sto en av politiets såkalte cellebiler, som sto parkert i deler av eller hele høyre kjørefelt i retning Laksevåg fra Bergen sentrum.

Ifølge aktor Kjersti Svendsen har Statens vegvesen beregnet at taxien holdt 64 kilometer i timen, da den smalt inn i den store politibilen. Fartsgrensen over broen er 60.

Prøvde å svinge unna

I Bergen tingrett mandag beskrev 41-åringen hvordan han opplevde minuttene før ulykken.

Han hadde plukket opp kvinnen ved Fløybanen i sentrum, før han kjørte gjennom Sydnestunnelen. Da han kjørte oppover Puddefjordsbroen, klarte han ikke å se politibilen som sto parkert forut.

– Politibilen sto litt bak bakketoppen, og var svært vanskelig å se. Plutselig så jeg den rett foran meg. Jeg prøvde å svinge unna, men klarte bare å flytte treffpunktet minimalt. Jeg gjorde alt jeg kunne, men klarte det ikke, sa sjåføren i retten.

Taxi køyrde inn i politibil

SKADET FOR LIVET: Det var natt til 23. mars i fjor ulykken skjedde. Bildet viser de store materielle skadene etter krasjen. Den kvinnelige passasjeren i taxien fikk skader for livet.

Foto: Alexander Vollevik Larsen

Feiret bursdag med datteren

Advokat Einar Drægebø representerer kvinnen som ble svært hardt skadet i ulykken.

I retten forklarte han om en yrkesaktiv og livsglad familiemor, som nå har fått livet ødelagt.

– Hun hadde vært ute å feiret sin 48-årsdag sammen med datteren sin, og var på vei hjem. Dette er en stor tragedie for henne og familien, sa Drægebø.

Hennes skader er så omfattende at hun ikke har blitt avhørt av politiet, og heller ikke kommer til å møte i retten i løpet av de fire dagene som er satt av til saken.

Kvinnen er i dag avhengig av hjelp døgnet rundt, har ikke språk, og vil trolig aldri være i stand til å arbeide igjen.

Ikke nødblink, lys eller blålys

Den tragiske hendelsen skyldtes en rekke uheldige omstendigheter.

Politipatruljen hadde rykket ut til Puddefjordsbroen for å stanse en person som truet med å ta sitt eget liv.

Aktor Kjersti Svendsen

AKTOR: Kjersti Svendsen i retten.

Foto: Magnus Aamo Holte / NRK

Politibilen hadde verken blålys, kjørelys, eller nødblink på.

Årsaken til det var, ifølge polititjenestemennene, at de ønsket at deres tilstedeværelse i minst mulig grad skulle påvirke selvmordskandidaten, som truet med å hoppe fra broen.

I tillegg til dette hadde den nå livsvarig skadde kvinnen ikke på seg bilbeltet da taxien dundret inn i politibilen.

Feil av politiet

Sentralt i rettssaken er hvorvidt taxisjåføren burde ha sett politibilen eller ikke, og om 41-åringen burde ha oppdaget den tidligere enn han gjorde.

– Jeg mener det som hendte er politiets skyld. Hadde bilen deres vært opplyst, plassert foran bakketoppen eller om de hadde satt ut varselstrekant, så hadde jeg sett den. Slik den sto, var det veldig vanskelig å oppdage den, der jeg kom kjørende i 60 kilometer i timen, sa 41-åringen i sin forklaring.

Spesialenheten for politisaker har konkludert med at politiet ikke gjorde noe klanderverdig, da de satte bilen fra seg for å stanse et pågående selvmordsforsøk.

– Tenker på det hver dag

Retten fikk se et videoopptak fra Utrykningspolitiet, som skal illustrere lys- og kjøreforholdene ulykkesnatten, samt hvordan politibilen sto plassert i veibanen.

Forsvarer Ørnulf Samdal mener imidlertid filmopptaket viste et trafikkbilde som ikke samsvarer med virkeligheten den aktuelle natten i mars.

– Vi har en bestemt oppfatning av at den sto midt i høyre kjørefelt, og ikke delvis i veiskulderen. Dette er noe vi kommer til å belyse i løpet av rettssaken, sa Samdal i retten.

Til NRK sier Samdal at politiet hadde mange andre alternativer enn løsningen tjenestemennene valgte.

– De var tre stykker. Én av dem kunne ha satt ut varselstrekant eller dirigert trafikken. De hadde også parkert midt mellom to lyspunkt, altså på det mørkeste stedet. I tillegg hadde bilen deres blitt mer synlig om de hadde satt den foran toppen av broen, sier Samdal.

Før rettssaken startet mandag morgen, sa Samdal at hans klient har tatt ulykken svært tungt.

– Han tenker på dette hver dag, sa Samdal.