Hopp til innhold

Her kommer Bergens nye fjellvei

Fjellveien har vært en populær turvei i Bergen i mer enn 100 år. Nå får bergenserne et nytt tilbud med fantastisk utsikt.

Løvstien Bergen

BERGENS NYE FJELLVEI: Den nye turstien skal gå fra Melkeplassen til Kråkenes når den er ferdig.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Løvstien er navnet på veien som når den er ferdig vil ta deg nesten fem kilometer langs Løvstakkens østside mellom Øvre Riplegården ved Melkeplassen og Casperkollen ved Kråkenes.

Første trinn stod ferdig i 2009

Første trinn av Løvstien mellom Kråkenes og Grønnestølen stod ferdig allerede i 2009. Strekningen på 1750 meter er allerede blitt en populær turvei.

Nå er det strekningen i den andre enden som bygges ut. Det bygges nå fra to steder, Øvre Riplegården og Skillingsbollen. I løpet av få måneder er det planert ut nesten en kilometer med ny vei.

Fra Øvre Riplegården formelig stuper veien nedover mot Gyldenpris. I overkant av bebyggelsen her skal den så fortsette mot Fjøsanger og Kråkenes.

Fantastisk utsikt

Løvstien Bergen utsikt

FLOTT UTSIKT: Løvstien byr på flott utsikt. Her mot Nordnes, Eidsvåg og Byfjorden.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Først og fremst er det utsikten som slår mot en når man tar turen fra Øvre Riplegården. Løvstien vil bli en flott turvei for bergenserne, med utsikt mot Byfjorden, Eidsvåg, Sandviken, Nordnes, Møhlenpris og Bergensdalen. Badet i morgensol vil nok dette bli en fantastisk opplevelse.

Gammelt kulturlandskap

Veien går gjennom skog og kupert terreng. Enkelte steder ser man at det har vært drevet jordbruk, men nå har naturen overtatt og der ligger bare murer etter gårdshus og fjøs igjen.

Andre steder kan man se at det tydeligvis var bergenske kjuagutter som overtok områdene. I trærne finnes det flere hytter. Man kan nesten lure på hvordan de klarte å komme seg opp.

Tagging Løvstien

TAGGING: Et av luftetårnene til Løvstakktunnelen er blitt dekorert.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Veien ned fra Øvre Riplegården går rett over Løvstakktunnelen, og enkelte steder passerer man betongtårn som er del av tunnelens ventilasjonsanlegg. Selv om de til nå har ligget heller avsides til har ikke det vært noe problem for bergenske taggere. Betongtårnene har nemlig fått seg en omgang med spraymaling i ulike farger.

Tiltak for barn

Barn får flere aktivitetspunkter langs Løvstien. Det er blant annet planlagt et eget utkikkspunkt og dessuten muligheter for aktiviteter i ruiner og trær.

Dessuten skal en liten ballbane i Øvre Riplegården rustes opp. «Bukkene Bruse Broen» vil barna kunne trampe på, og det blir muligheter for andre aktiviteter i et mindre amfi. Ikke minst skolene i området vil kunne bruke amfiet.

Bergen kommune har bevilget til sammen 38.4 millioner kroner til prosjektet. Går alt som det skal står Løvstien klar til bruk i februar neste år.

Da gjenstår den siste etappe fra Grønlien til Grønnestølen. Dette vil også være den mest teknisk krevende etappen å bygge.

– Planen er å starte prosjektering av denne strekningen neste år, slik at arbeidet kan ta til i 2016, sier rådgiver Kjetil Møklebust i Bergen kommune.

Løvstien del 1 og 2

RETT BAK BEBYGGELSEN: Slik blir Løvstien liggende langs østsiden av Løvstakken.

Foto: Bergen kommune/Multiconsult
Løvstien del 2 og 3

STIGNING OPP MOT RIPLEGÅRDEN: Veien stiger kraftig på slutten.

Foto: Bergen kommune/Multicomsult